Gözden Kaçırılmayacak Yeni Kitaplar
Yeni haftanın kitapları kuram ve edebiyat alanında bilginizi genişletecek kitaplardan oluşuyor. Yeni yayımlanacak bu kitapları gözden kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.
11 Ocak Yeni Haftanın Kitapları
Kuram ve edebiyat alanında bilginizi genişleterek yeni ufuklar açacak olan yeni kitaplar ile birlikte harika bir okuma yapabilirsiniz. İçerikleri bakımından dikkat çeken yeni kitaplar yeni düşünceleri ve okuma zevkini de size tattıracak.
Sol: Evin Reddi – Tuncay Birkan
Tuncay Birkan’ın yirmi iki yıllık bir dönem içinde sol, kültür, felsefe, bilim, yayıncılık ve çeviri gibi alanlarda söz aldığı yazıların biraz güncellenmiş hallerini içeren bir seçki Sol: Evin Reddi. Yerlicilikten solun akademikleşmesi tehlikesine, entelektüelin konumundan “Tanrı’nın Ölümü”ne, tahlil gereğinden eylem gereğine, geleceksizlik hissinden kurtulma imkânından farklı bir kır-kent tasavvuru geliştirme ihtiyacına alttan alta birbiriyle bağlantılı temalar etrafında örülen yazılar bunlar.
Sol adını verdiği şeyin tam da “ev”in akla getirdiği, konfor hissi veren zihinsel alışkanlıkları, düşünmeden verilen otomatik tepkileri reddetme duruşu olduğunu belirten Birkan, bu yazılarda “hayalgücümüze koyduğumuz ketlemeleri bütünüyle kaldırıp pratiğe yönelik fikir ve hayal geliştirmeye, söz değil eylem üretmeye, mücadele olan/olması gereken her yerde, sömürü ve tahakküm mağduru herkesle yan yana durmaya” çağırıyor bizi.
Fransız Devrimi’nde Siyasal Düşünceler ve Mücadeleler 1789-1794: Cumhuriyetin Sarsıntıları 2.Cilt – Mehmet Ali Ağaoğulları
Fransız Devrimi’nde öne çıkan temel kavramları, devrimde yer alan aktörleri ve onların devrim sürecindeki siyasi fikirlerini bütün yönleriyle ele alan bu eser devrime yön veren kişilerin yazılarını ve söylevlerini de içermesi bakımından Fransız Devrimi üzerine eşsiz bir kaynak olma özelliği kazanıyor.
Kitap, devrim sürecinde ortaya çıkan fikirleri, yapıları ve eylemleri sınıf mücadelelerinin etkisini göz ardı etmeden siyasi iktidar mücadelesi bağlamında ele alıyor.
Siyasal düşünceler tarihi disiplininin ülkemizdeki duayeni Mehmet Ali Ağaoğlları’ndan bir anıt eser…
“Halk zulüm altında olduğu, kendisinden başka hiç kimsesi kalmadığı zaman, halka ayaklanmasını söylemeyen kişi bir alçaktır. Bütün yasalar çiğnendiğinde, despotizm doruk noktasına ulaştığında, iyi niyet ve edep ayaklar altına alındığında, halk isyan etmelidir.”- Maximilien Robespierre.
“Bir sınıf bir diğerini cezalandırılma korkusu olmaksızın açlığa mahkûm ediyorsa, özgürlük boş bir hayaldir ancak. Zenginler ellerindeki tekele dayanıp hemcinsleri üzerinde ölüm-kalım hakkını uyguluyorlarsa, eşitlik boş bir hayaldir ancak. Yurttaşların üçte dördünün gözyaşı dökmeden ulaşamadığı gıda maddelerinin fiyatları üzerinde karşı-devrim her gün dalavereler çeviriyorsa, Cumhuriyet boş bir hayaldir ancak.” -Jacques Roux.
“Kendilerine korumaların eşlik ettiği kişiler tiranlardır, yoksa özgür insanlar değil.” – Jacques Roux.
“Topluma yönelik kötülükler hiçbir zaman halktan değil, ama yönetimden gelir. Başka türlü de olabilir mi zaten? Halkın çıkarı kamusal yarardır, mevki sahibi insanın çıkarı ise kişisel yararıdır.” Maximilien Robespierre.
“Devrim’in, tıpkı ardı ardına çocuklarını yiyip yutan Saturnus gibi, en sonunda bütün felaketleriyle birlikte despotizmi doğurmasından korkulmalıdır.” -Pierre Victurnien Vergniaud.
Yeni Tarihselcilikten Posthümanist Eleştiriye Edebiyat Kuramları – Kolektif
Bu çalışma, açıklamalarla ayrıntılı bilgi verip somut uygulamalar yoluyla karışık görünen kavramları açık ve anlaşılır hale getirmeyi hedeflemiştir. Çalışmamızın ele aldığı konular: Alımlama Estetiği ve Okur Tepkisi Teorisi, Yapısalcılık, Yeni Tarihselcilik, Kültürel Materyalizm, Mekân Odaklı Eleştiri, Neo-Viktoryanizm, Queer Eleştiri, Posthümanist Eleştiri. Edebiyat Kuram ve Eleştirilerinde eşsiz yeri olan bu sekiz kuramı tarihçesi, özellikleri ile ele alarak her bir bölümde en az bir eser üzerinden inceleme ile çalışmamızı akademisyen, entelektüel, öğrenci ve disiplinler arası konularda çalışan araştırmacıların, kısacası, tüm okurların beğenisine sunuyoruz