Roy A. Rappaport’un “İnsanlığın İnşasında Ritüel ve Din” adlı eseri, Fol Kitap tarafından Sanem İncel’in çevirisiyle yayımlanmıştır. Kitap, dünyanın dört bir yanındaki çeşitli kültürlerden gelen ritüel ve dini uygulamaları kapsamlı bir şekilde inceleyerek, bu pratiklerin insanlık tarihindeki ve toplumlar üzerindeki derin etkilerini araştırıyor.
Rappaport, Yeni Gine’deki domuz kurban törenlerinden Latin Amerika karnavallarından Japonya tapınak ayinlerine, Afrika topluluk danslarından farklı dinlerin ibadetlerine ve festivallerine kadar uzanan geniş bir yelpazede ritüel örneklerini sunuyor. Bu çeşitliliği açıklarken, ritüellerin temelinde yatan insan arayışını – anlam, düzen ve bağlılık arayışını – vurguluyor. Kitap, ritüellerin sadece doğaüstü inançlarla ilgili olmadığını, aksine toplumları bir arada tutan, anlam inşa eden, dil ve kültürü mümkün kılan karmaşık bir düzenleme mekanizması olduğunu savunuyor.
Rappaport’un yaklaşımı, dinin kökenini doğaüstü bir alan olarak değil, insanın kendi kendini düzenleme yeteneği olarak değerlendiriyor. Ritüellerin, bireylerin çevreleriyle uyumunu, ahlaki değerlerini ve kültürel sürekliliğini sağlayan temel bir unsur olduğuna dikkat çekiyor. Bu eser, din antropolojisinin klasiklerinden biri olarak kabul edilirken, insanlığın evrimsel sürecini ve ritüel-din ilişkisini derinlemesine analiz ederek, bu konudaki mevcut anlayışlara yeni bir perspektif sunuyor. Kitap, ritüel ve dinin, insanlığın varoluşsal ihtiyaçlarını karşılamada oynadığı kritik rolü ortaya koyarak, insanlık tarihine ve kültürüne dair önemli bir bakış açısı sağlıyor.
