İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl dokuzuncusunu düzenleyeceği İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 17-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin bu seneki teması “Edebiyat yolculuktur” olarak belirlendi. Şair Haydar Ergülen’in direktörlüğünü üstlendiği festivalin onur konuğu ise yazar Ayfer Tunç olacak.
Festival, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 36 yazar ve şairi ağırlayacak. 17 Ekim’de Kültürpark’ta düzenlenecek olan İZKİTAPFEST – 6. İzmir Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak başlayacak. Açılış töreninde, lise öğrencileri arasında düzenlenen “Yolculuk” temalı edebiyat yarışmasının kazananları ödüllerini alacak. Törenin ardından, onur konuğu Ayfer Tunç’un katılımıyla özel bir söyleşi gerçekleştirilecek.
Üç gün sürecek festival boyunca İzmir’in farklı noktalarında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Programda paneller, şiir dinletileri, atölye çalışmaları, belgesel gösterimleri, stand-up performansları ve müzik etkinlikleri yer alıyor. Festivale katılacak isimler arasında Murat Gülsoy, Tuna Kiremitçi, Asuman Susam, Gülce Başer, Erkut Tokman gibi Türk edebiyatının önemli temsilcilerinin yanı sıra Fransa, Bulgaristan, Almanya, Yunanistan, Mısır, Tunus ve İtalya gibi ülkelerden de yazarlar bulunuyor.
Etkinlikler yalnızca Kültürpark ile sınırlı kalmayacak. Urla, Güzelbahçe ve Bornova’daki kültür merkezleri de festival kapsamında söyleşilere, panellere ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Festival, İzmir’i üç gün boyunca edebiyatla iç içe bir atmosfere büründürmeyi hedefliyor.