Haber

Nazım Hikmet vefatının 61’nci yılında anılıyor!

Türk şiirinin büyük ustası Nâzım Hikmet Ran’ın Moskova’da hayata gözlerini yummasının üzerinden 61 yıl geçti. Şair, sosyal medyada vatandaşlar tarafından dizeleriyle anılırken, Moskova’da da özel bir konserle anıldı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın organizasyonuyla düzenlenen anma konseri, Moskova Belediyesi Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi işbirliğiyle Russkaya Pesnya Moskova Devlet Akademi Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Sanatçı Serenad Bağcan ve orkestrası, bağlama virtüözü Erdem Şimşek eşliğinde Nâzım Hikmet’in anısına derlenen şarkıları seslendirdi. Konsere, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın Onursal Başkanı Zülfü Livaneli de katılarak bazı şarkılara eşlik etti.

Konser öncesinde konuşan Vakıf Başkanı Ali Galip Savaşır, Nâzım Hikmet’in farklı görüşlerden insanları bir araya getiren, aydınlatan ve yol gösteren bir şahsiyet olduğunu belirtti. Savaşır, “Nâzım Hikmet bizi yine bir araya getirdi” dedi.

Nâzım Hikmet Hakkında

Nâzım Hikmet Ran, Ocak 1902’de Selanik’te doğdu. İlk şiiri “Feryad-ı Vatan”ı 11 yaşında yazan Hikmet, Heybeliada Bahriye Mektebi’nden mezun olduktan sonra Milli Mücadele’ye katılmak için İnebolu’ya geçti. Moskova’da Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde eğitim gören şair, serbest şiire olan ilgisini burada geliştirdi.

İlk şiir kitabı “Güneşi İçenlerin Türküsü” 1927’de yayımlandı. “835 Satır” adlı şiir kitabıyla edebiyat çevrelerinde geniş yankı uyandırdı. 28 yıl 4 ay hapse mahkûm edilen Nâzım Hikmet, cezaevinde yazdığı “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı eseriyle tanındı. 1950’de genel aftan yararlanarak serbest kalan şaire, aynı yıl Dünya Barış Konseyi tarafından “Uluslararası Barış Ödülü” verildi.

Eserleri 50’den fazla dile çevrilen ve Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı olan Nâzım Hikmet’in şiirleri, birçok sanatçı tarafından bestelendi. Şair, 3 Haziran 1963’te Moskova’da vefat etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu