Christopher Nolan, uzun yıllar boyunca sır olarak saklanan bir detayı Empire Magazine ile yaptığı röportajda paylaştı. Warner Bros. stüdyosu, yönetmenle “The Odyssey” projesinden tam yirmi yıl önce, Homeros’un bir başka epik eseri olan “Truva”yı yönetmesi için anlaşmıştı. Bu açıklama, Nolan’ın Yunan mitolojisine olan ilgisinin köklerinin, kariyerinin ilk dönemlerine kadar uzandığını gösteriyor.
Nolan, o günleri hatırlayarak, Warner Bros.’un ilk olarak kendisiyle “Truva” filmi için görüştüğünü belirtti. Wolfgang Petersen’in projeyi geliştirmesinin ardından stüdyo, Nolan’a bu fırsatı sunmuştu. Ancak, stüdyonun “süper kahraman filmi” olarak nitelendirdiği, hayata geçmeyen “Batman vs Superman” projesine öncelik vermesiyle “Truva” yeniden Petersen’e devredildi. Nolan, o dönemde bu evreni keşfetmekle oldukça ilgilendiğini ve özellikle Truva Atı’nı nasıl ele alacağına dair bazı fikirlerinin zihninde yer ettiğini ifade etti.
2000’lerin başlarında Wolfgang Petersen, “Air Force One” ve “The Perfect Storm” gibi başarılı filmlerin ardından “Truva” için hazırlıklara başlamıştı. Aynı dönemde Nolan ise, “Memento” filminin ardından stüdyo sistemi içerisindeki ilk büyük projesi olan Warner Bros.’un 2002 yapımı “Insomnia” filmini çekiyordu. Stüdyo, Nolan’ı bünyesinde tutmak amacıyla “Truva” projesini ona teklif etmişti.
Warner Bros., “Truva” projesini Petersen’e geri verirken, Nolan’a bir nevi “teselli ödülü” olarak “Batman Begins” filmini teklif etti. Bu olay, yıllar sonra filmin ortak yazarı David S. Goyer tarafından da doğrulandı.
Wolfgang Petersen’in yönettiği “Truva”, 2004 yılında vizyona girdi ve Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom ve Diane Kruger gibi yıldız isimleri barındıran yapım, dünya çapında yaklaşık 500 milyon dolar hasılat elde etti. Nolan ise, ertesi yıl “Batman Begins” ile kariyerinde önemli bir yere sahip olan üçlemeyi başlattı.
Şimdi ise Christopher Nolan, “The Odyssey” ile Truva Savaşı’nı kendi özgün bakış açısıyla beyaz perdeye taşıyacak. Filmde Odysseus karakterini Matt Damon canlandırırken, Tom Holland Odysseus’un oğlu Telemakhos’a hayat verecek. Kadroda Anne Hathaway, Zendaya, Lupita Nyong’o, Robert Pattinson, Charlize Theron ve Jon Bernthal gibi önemli isimler yer alıyor.
Nolan, Homeros’un destanını sinemaya uyarlama kararını, sinema kültüründeki boşlukları arayarak daha önce yapılmamış şeylere yönelme arzusuyla açıklıyor. Büyürken izlediği Ray Harryhausen filmlerinin ve diğer mitolojik yapımların, büyük bir Hollywood IMAX prodüksiyonunun vereceği etki ve inandırıcılıkla çekilmediğini düşündüğünü belirtiyor.
“The Odyssey”, Universal Pictures tarafından dağıtılacak ve 17 Temmuz 2026 tarihinde gösterime girecek.
