Geçtiğimiz hafta yayımladığı yazısında, “Masumları aç bırakmak ya da çocukları mahkûm etmek, acıyı dindirmez ya da ölüleri intikamla geri getirmez.” ifadelerini kullanan Horvilleur, İsrail hükümetindeki bazı bakanları sert sözlerle hedef aldı.
Horvilleur, aynı yazısında iki halkın barış içinde yaşamasının önemine dikkat çekerek, “Filistin halkı için bir gelecek olmadan, İsrail halkı için de bir gelecek olamaz.” dedi. Ancak bu görüşleri, çevrim içi ortamlarda büyük tepkiyle karşılandı. Haham, özellikle kadınların dini lider olarak kabul edilmesini reddeden cinsiyetçi tehditlerin yanı sıra, idam çağrıları gibi ağır tehditlerle karşı karşıya kaldı.
İsrail Yanlıları ve Karşıtları Arasında Hedefte
7 Ekim’de başlayan İsrail’in askeri operasyonlarını destekleyen görüşleriyle daha önce tanınan Horvilleur, son eleştirileri nedeniyle hem İsrail yanlısı hem de İsrail karşıtı grupların hedefi haline geldi. Horvilleur, “Bazıları için fazla Siyonist, bazıları için ise yeterince Siyonist değilim. İki ateş arasında kaldım.” diyerek yaşadığı baskıya dikkat çekti. Aldığı tehditlerin ciddiyeti üzerine Fransız polisi, hahamın sosyal medya hesaplarını izlemeye başladı.
42 Fransız Entelektüelden Destek Bildirisi
Horvilleur’a destek veren 42 Fransız entelektüel, La Tribune du Dimanche gazetesinde ortak bir bildiri yayımlayarak İsrail hükümetini eleştirdi. Bildiride, hükümetin demokrasiyi zayıflattığı, yerleşim yerlerini genişlettiği ve işgal altındaki toprakların ilhakına hazırlandığı vurgulandı. Entelektüeller, insan hakları ve insani değerlerin korunması gerektiğinin altını çizdi.
İsrail’in Otzma Yehudit Partisi Sözcüsünden Sert Tepki
Öte yandan İsrail’in aşırı sağcı Otzma Yehudit partisinin Fransa sözcüsü Meir Ben Haim, Horvilleur ve destekçilerini “Yahudi geleneklerine ihanet etmekle” suçladı. Ben Haim, “Bunun bedeli kan olacaktır.” diyerek tehditkar bir açıklamada bulundu.