Haber

2024 NDS Edebiyat Ödülü’nü Alexandre Seurat kazandı

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü, bu yıl Fransız yazar Alexandre Seurat'a, "Sakar" adlı romanıyla verildi.

Roman, Türkçe’ye Nesrin Demiryontan tarafından çevrildi ve 2023 yılında Metis Yayınları tarafından yayımlandı.

NDS Edebiyat Ödülü’nün on altıncısı, Fransız Sarayı’nda gerçekleşen bir törenle sahibini buldu. Törene Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Isabelle Dumont ve İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin de katıldı.

Jüri Başkanı Liz Behmoaras, ödülün bu yılki sahibi olan Alexandre Seurat’ın romanını şu şekilde tanıttı: Seurat, “Sakar” adlı eserinde, evrensel ve güncel bir konu olan “çocuğa şiddet” temasını, sade ve etkileyici bir üslupla anlatmayı başarıyor. Kitap, toplumun hala mücadele ettiği ancak bazen çaresiz kaldığı bu trajik gerçeği soluksuz bir şekilde okuyucuya aktarıyor.

Alexandre Seurat, 1979 yılında Paris’te doğdu. Edebiyat eğitimini Ecole Normale Supérieure ve Sorbonne Üniversitesi’nde aldı. İlk romanı olan “Sakar”ı 2015 yılında yayımlayan Seurat, daha sonra “Kayyum”, “İp Cambazı” ve “Küçük Kardeş” adlı üç roman daha yazdı. Romanlarının hepsi aile ilişkileri ve söylenmemiş duyguların ağırlığı üzerine kurulu.

“Sakar”, gerçek bir olaydan yola çıkarak kaleme alınmış ve aile kurumuna atfedilen kutsallığın yıkıcı sonuçlarını ele alıyor. Roman, çocuğa şiddetin acı gerçeğini etkileyici bir dille okuyucuya aktarıyor.

NDS Edebiyat Ödülü, dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçe’ye çevrilmiş bir Türk veya yabancı bir yazarın eserine veriliyor. Jüri, NDS mezunu yazarlar, gazeteciler ve öğretim üyelerinden oluşuyor. Bu yılki jüri şu isimlerden oluşuyor: Liz Behmoaras (Jüri Başkanı), Yazgülü Aldoğan, Tomris Alpay, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Tara Civelekoğlu, Zeynep Seza Yılmaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu