Dosya

Squid Game Bir Eleştiri mi Yoksa Popüler Kültür Ögesi mi?

Squid Game konusu itibariyle geniş kesimlerden ilgi çekmeyi başardı. Öyle ki Squid Game 1.bölüm şimdiden en çok seyredilen dizi bölümleri arasında yer aldı. Hatta dizide geçen Güney Kore para birimi olan Won için de 1 milyar Won kaç TL türünden aramalar arama motorlarında üst sıralarda yer alıyor. Her ne kadar konusu ile eleştirel bir tutum takınmış gibi olsa da Squid Game acaba sadece popüler kültürün istediği eğlenceyi veren bir diziden öteye gidemiyor mu?

Biraz Eğlenmek Biraz Eleştirmek

Squid Game oyuncuları ve konusu ile birlikte sosyal medyanın en çok konuşulan dizileri arasında yer alıyor. İlk bakışta dizinin ilgi çekici olan bir konusu olduğu da görülüyor. Bir adada 456 kişi, büyük ödüle ulaşmak için hayatları pahasına yarışmalara katılmak zorundadır.  Esasında bu tema Amerikan filmleri tarafından şimdiye kadar pek çok kez işlendi. Ancak Squid Game bir dizi olduğu için yaşananları biraz daha detaylı ekrana taşıyor.

İlgili Makaleler

Altı günde altı oyun oynanacaktır ve bunlar da Kore’nin geleneksel çocuk oyunları arasından seçilmiştir. İlk başta kimse oyunların kelimenin tam anlamıyla can alıcı olduğunu düşünmez. Ama zaman geçtikçe oyunlardan elenen bunu yaşamları ile ödeme başlar.

Dizinin baş karakteri maddi açıdan zorluk yaşayan ve diğer yarışmacılar gibi borç batağında olduğundan son bir çare olarak yarışmaya katılan orta yaşlarda birisidir. Esasında burada parasızlığın ve borçların günümüz insanını nasıl çaresizliğe sürüklediğini alt metin olarak okuyabiliriz. Sistem masum gözükmesine rağmen her zaman insanlara eğlence vererek onları bir şekilde sistem içinde tutmayı başarıyordur. Tıpkı adada düzenlenecek oyunlar gibi. Ancak bu oyunlarda yavaş yavaş ölmek veya ölümü beklemek yerine anında ölüm vardır.

Dizinin genelinde çok görünür olan sorgulamalar; para her şeyin önüne geçer mi, vicdan, kişinin yaşamı, ikilemde kaldığında kişi empati yapabilir mi gibi durumlar oluyor. Bunun dışında ise alt metinleri doğru olarak okunduğunda daha etkileyici sorgulamalar ortaya çıkıyor.

Kapital sistemin insanı yabancılaştırdığına, kendi “değerli” canı için tüm insani değerlerden vazgeçebileceğine ait Squid Game mesajlar içeriyor. Özellikle bu oyunların zenginlerin eğlencesi olarak düzenlenmesi sermayenin her zaman eğlence için başka insanların acılarının gerekli olduğuna dair bir vurgu olarak okunabilir.

Kişinin hayatta kalma güdüsü o kadar güçlüdür ki, ölmemek için kişi nelerden vazgeçebilir sorusu dizinin her bölümünde izleyiciye soruluyor. Bir oyunda para kazanmak için eşinden vazgeçen çiftin dramı buna iyi bir örnek oluşturuyor.

Esasında Squid Game işleyişi itibariyle salt bir aksiyon veya keyif geçirme dizisi olarak öne çıkmıyor. Sisteme karşı tam bir eleştirel tutum olmasa da insanların halihazırdaki sistemi devam ettirmeye çalıştıkça her zaman başkalarının acılarından, ölümlerinden veya sembolik yok oluşlarından faydalanacaklarını gösteriyor. Bunu bir düşündüğünüzde, şimdiye kadar başkalarının yok oluşuna sebep olduğunuz kaç tane oyun oynadığınızı da fark edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu