Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Hacer (Altınay) Dikduran’ın yıllardır yazdığı şiirlerinin bir bölümünü içeren ikinci şiir kitabı Dün Kırıklıkları Dorlion Yayınları tarafından basıldı. İlk kitabı Nar Zamanı’nın masalsı ön sözünde “okumayı, yazmayı tutkuyla seven, ışıltılı hayallerini dizelere döken, küçük bir kasabada bahçeli bir evde yetişmiş küçük kız” olarak kendini tanıtan Dikduran, Dün Kırıklıkları’nda da şiir biçiminde kısa bir ön söz yazmayı tercih etmiş.
Şiirlerde aşk, ihanet, yalnızlık, çaresizlik, hüzün, yaşama sevinci, gönül yorgunluğu, isyan, tutku gibi bireysel temaların yanı sıra dünyada olup bitenler, sosyal temalar gibi kendisini etkileyen her konuya yer vermiş. Doğal, kurgusuz bir yaşanmışlığı okuyucuya içtenlikle yansıtmaya çalışmış. “Aşina şiirler” yazmış bir okuyucusunun deyimiyle. “Şiirler, bazen keyifle, bazen hüzünle okunsun, okuyanların yüreğine dokunsun, içini ısıtsın.” istemiş. Uzunlu kısalı şiirlerinde ölçü kullandığı da olmuş kullanmadığı da, ahengi seçtiği sözcüklerle sağlamaya çalışmış, mısra kaymalarından sık sık faydalanmış, edebi sanatlara bolca yer vermiş.
İlk kitabında henüz şiir arayışını sürdürdüğü ortaokul, lise, üniversite dönemlerine ait şiirlere yer veren Dikduran, şiir yolundaki arayışlarını, denemelerini okuyucular da görsün, ona eşlik etsin istemiş. “Okuduğum şiirler, sıradan bir şiir tutkununun çalakalem karaladığı, ünlü şairlere özenerek yazılmış metinler değildi. Aksine, şiir geleneğimizi, şiir birikimimizi bilen biri tarafından emek emek yazılmış dizeler ile karşı karşıya idim. İşin kolayına kaçmadan, çeşitli biçimleri başarılı bir şekilde deneyen ve kendi sesini (üslubunu) bulmaya çalışan bir ‘şair adayı’nın titiz söz işçiliği göze çarpıyordu.” (Mevlüt Asar)
Şiiri seven okuyuculara sesleniyor kitap; okumaktan keyif alan, günlük hayatın telaşesinden yorgun düşen, dizelerin dinginliğinde ruhunu dinlendirmek isteyen herkese hitap ediyor.
Şiir dışında düz yazı, öykü türlerini de deneyen, roman taslakları üzerinde çalışan Hacer Dikduran, ilk göz ağrısı şiirle yoluna devam etmeyi düşünüyor.
İLAN
Satılığa çıkardım hayallerimi,
Denize nazır
Üç kişilik bir dünya,
Bir parça ekmek,
Bolca özgürlük,
Alabildiğine şiir…
Alan olmadı.
“Bir gün yalnızlık keserse yolunu,
Özlem en yakın dostun
Keder azığın olursa
Şiirlere sarıl.
Çünkü şiir,
En kadim yoldaşıdır
Yalnız ruhların.”
“Elveda hüzün!
Siyahlar giymiş kadın cenaze töreninde,
Başı eğik, huşu içinde
Belki pişmanlık dolu elleri,
Belki isyan,
Sana Haşim yakışır,
Bana şiir…”
Hacer (Altınay) Dikduran Hakkında
Hacer Dikduran, 1978 yılında doğdu. Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapıyor. Üniversitenin düzenlediği şiir yarışmasında Sessiz Serzeniş şiiriyle birincilik kazandı. Bazı eserleri Türk Edebiyatı, Beste, Sandal ve Eliz Edebiyat’ta yayımlandı, ayrıca “Nar Zamanı” ve “Dün Kırıklıkları” adlı iki şiir kitabı da bulunmaktadır.
Dikduran, Ayvalık İlçe Milli Eğitim tarafından düzenlenen “Ayvalık Kıyılarından Öyküler” projesinde editörlük de yapmıştır.