Haber

4 üniversite öğrencisine 1 kitap düşmüyor!

Rapora göre, öğrenci başına düşen kitap sayısı incelendiğinde, 4 üniversitede bu sayının 1’in altında kaldığı, 89 üniversitede ise 1 ile 4 arasında olduğu belirlendi. Geçen yıl 8,9 olan öğrenci başına düşen kitap sayısı, bu yıl 8,5’e düştü. En düşük öğrenci başına kitap sayısına sahip üniversiteler açıklanmazken, 10 ve üzeri basılı kitap düşen üniversite sayısının 33 olduğu belirtildi.

Raporda dikkat çeken diğer bir veri, ulusal hakemli dergilerde yayımlanan öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı oldu. 11 üniversitede bu sayının 0,1’in altında kaldığı, sadece 6 üniversitede ise 0,5’i aştığı görüldü. Ülke genelinde bu oran 0,28 iken vakıf üniversitelerinde sadece 0,19 olarak kaydedildi. Bilimsel kriterlere göre kitap ve dergilerde yayımlanan öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı ortalaması ise 0,44 olarak belirlendi. Atıf alma oranının 2018’den bu yana düşüş gösterdiği, 2018’de 87 olan oranın geçen yıl 73,1’e indiği raporda vurgulandı.

Raporda Ar-Ge projelerine bütçeden ayrılan harcamalar da incelendi. Yalnızca 3 vakıf üniversitesinde bütçenin yüzde 10’undan fazlasının Ar-Ge için harcandığı, 24 vakıf üniversitesinde ise bütçeden yapılan harcamanın yüzde 1’in bile altında kaldığı belirtildi.

Kadın personel oranına ilişkin verilere göre, 131 üniversitede kadın personel oranının yüzde 50’nin altında olduğu, 52 üniversitede bu oranın yüzde 40’ın altında gerçekleştiği, yüzde 60’ın üzerinde kadın personelin olduğu üniversite sayısının ise 9 olduğu belirtildi.

Bu yıl ilk kez ölçülen “iş dünyasının üniversite mezunlarının yeterliliklerine ilişkin memnuniyet” sonuçlarına göre, 135 üniversitenin mezunlarında memnuniyet puanının 50’nin altında kaldığı raporda vurgulandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu