Aşılama Hakkında Bir Annenin Düşündükleri
Koronavirüs salgını yüzünden aşılama gündemde hiç olmadığı kadar bulunurken yeni yayımlanan bir kitap aşılama sürecine farklı bir bakış sağlıyor. Bir annenin çocuğuna yapılması gereken aşılar üzerinden dünyayı sorgulaması Aşı ve Doğal Bağışıklık isimli kitapta ele alınıyor.
Aşılamaya Farklı Bir Bakış
Bir annenin yeni doğan bebeğine karşı duyduğu endişe, bu cesur ve büyüleyici eserin ortaya çıkmasına olanak sağladı.
Aşı ve Doğal Bağışıklık Mekanizması’nda Eula Biss, çocuklarımızın soluduğu havada, yediklerinde, içtiklerinde, uyudukları yataklarda ve aklımıza gelemeyecek fakat hayatımızın içinde var olan birçok şeyde bulunan zararlı maddelerin hangi hastalıklara yol açabileceğini anlatıyor. Aşılama ile ilgili olarak hükümete ve tıbbi kurumlara olan güvensizliğini ise cesur bir dille ifade ediyor. Anneliğe yeni adım atmış biri olarak kendi deneyimlerinden yola çıkan Biss, kendimizi ve çocuklarımızı dünyaya karşı aşılayamayacağımızı ileri sürerken kendi çocuğunu aşılama sürecindeki ikilemlerini de dile getiriyor.
Biss, bağışıklığı çevreleyen metaforları aktarırken diğer annelerin deneyimlerinden, Aşil efsanesinden, Voltaire’in Candide’inden, Bram Stoker’ın Dracula’sından, Rachel Carson’ın Sessiz Bahar’ından, Susan Sontag’ın AIDS ve Metaforlarl’ndan kesitler sunarak günümüzdeki hastalıklar ile bağlantılar kuruyor.
Aşı ve Doğal Bağışıklık Mekanizması, korkularımıza karşı bir aşılama sunarken dünya üzerindeki tüm insanların hem beden hem kader bağlamında, birbirlerine ne kadar bağlı olduğunu da çarpıcı bir şekilde bize gösteriyor.
(Tanıtım Bülteninden)