Uzmanlar, e-sigara kullanan bireylerin, kullanmayanlara kıyasla sigarayı tamamen bırakma olasılıklarının yüzde 5 daha düşük olduğunu belirtti. Bu sonuç, elektronik sigaraların sigara bırakma sürecinde etkili bir yöntem olduğu yönündeki iddiaları çürütmüş oldu.
Araştırmalara göre, e-sigara kullanımı sigara içicilerinin nikotin bağımlılığını sonlandırmalarına yardımcı olmuyor. Aksine, sigara içicilerinin nikotin bağımlılığını sürdürmelerine yol açabiliyor ve bu da sigarayı bırakmalarını daha zor hale getiriyor. California Üniversitesi’nden Prof. John Pierce, e-sigara kullanıcılarının çoğunun, bu cihazların sigarayı bırakmalarına yardımcı olacağına inandığını ancak bu görüşün yapılan bilimsel çalışmalarla desteklenmediğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de konuya ilişkin açıklamada bulunarak, e-sigaraların sağlık üzerindeki etkilerinin karmaşık olduğunu ve şu anda e-sigaraların sigara bırakma aracı olarak önerilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Araştırmalar, e-sigara kullanımının sigara içicilerinin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak yerine, nikotin bağımlılığını sürdürebileceklerini ortaya koyuyor.