Haber

Çin ve Türkiye ilişkileri Pekin Kitap Fuarı’nda ele alındı

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Pekin Uluslararası Kitap Fuarı'nda, Türkiye ile Çin arasındaki tarihi ve kültürel bağlar ele alındı.

Sinoloji alanındaki çalışmaların erken kaynaklarının tartışıldığı “Çin-Türkiye medeniyetler arası etkileşim ve karşılıklı öğrenme” konulu seminer, İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giray Fidan’ın kitabının tanıtımıyla gerçekleşti.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Türk ve Çin uygarlıklarının kadim İpek Yolu’na dayanan tarihsel bağlarına dikkat çekerek, bu bağların ticaretten öte fikirlerin ve kültürün değiş tokuşuna dayandığını belirtti.

Seminerde, Türkiye’deki Sinoloji alanının doğuşunu anlatan ‘Türkiye’de Sinolojinin Doğuşu’ kitabı tanıtıldı. Kitapta, 16. yüzyılda Çin’e seyahat eden Türk gezgin Ali Ekber Hıtayi’nin “Hıtayname” adlı eserine vurgu yapılarak, Türklerin farklı kültürlere merakını ve anlama çabasının tarihsel sürekliliği ortaya konuldu.

Dünya Sinoloji Merkezi Kuşak ve Yol Akademisi Başkan Yardımcısı Fan Cün ise Türkiye ile Çin arasındaki kültürel işbirliğinin geliştirilmesi ve iletişimin teşvik edilmesi amacıyla kurulan merkezin, İstanbul’da bulunan ilk ofisini açtığını duyurdu.

Prof. Dr. Giray Fidan, Osmanlı İmparatorluğu’nun farklı kültürlere duyduğu merakı ve anlama arzusunu temsil eden Hıtayname’nin önemine vurgu yaparak, eserin Osmanlı İmparatorluğu ile Çin arasında bir kültürel köprü oluşturduğunu belirtti.

Çin-Türkiye ilişkilerinde kilometre taşı olacak bu önemli eser, iki ülke arasındaki tarihsel anlatıları derinlemesine ele alarak, kültürel etkileşimleri daha da güçlendirecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu