Ekonomiyi Öğrenmenizi Sağlayacak Kitaplar
Ekonominin kitabını yazmak aslında çok zor. Çünkü ekonomi sadece belirli kıstaslara değil, pek çok dinamik etmene bağlı bulunuyor. Bu yüzden ekonomiyi daha iyi anlamanızı sağlayacak olan ekonomi kitaplarını bir araya getirdik. Belki yaşadığınız ekonomi ile olması gereken ekonomi arasındaki farkları daha iyi görmenize yardımcı olabilirler.
Örneklerle Kolay Ekonomi
Bu kitabın amacı, yalnızca ekonomiyi en basit haliyle anlatmak ve okuyan herkesin ekonomiyle ilgili söylenenleri, yazılanları, tartışılanları rahatça izleyebilmesini sağlamakla sınırlıdır.
“Ekonomide ilk ders kıtlıktır. Buna göre ihtiyaçları karşılamakta kullanılan her şey kıttır. Siyasetteki ilk ders ise ekonomideki ilk dersin dikkate alınmamasıdır.” Thomas Sowell
“Finans, parayı elden ele geçirip sonunda kaybetme sanatıdır.” Robert W. Sarnoff
“Bugünün krizi yarının şakası olur.” H. G. Wells
Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi
Dünya ekonomisinin sıra dışı tarihi…
Nasıl oldu da insan tüketicilikten üreticiliğe geçti?
Saban ve tekerleğin icadı ekonomileri nasıl etkiledi?
Feodalitede üretim nasıl yapıldı, nasıl paylaşıldı?
Bütçe hakkı nasıl doğdu?
Sanayi devrimi yaşamı nasıl etkiledi?
Çinliler niçin dünyaya kapandı?
İlk ticaret savaşı nasıl başladı?
İslam uygarlığı nasıl yükseldi?
Amerika’ya ilk kim gitti?
Sosyalist meydan okuma nasıl başladı, nasıl gelişti, nasıl sonlandı?
Sanayi 4.0 nedir?
Mahfi Eğilmez’in, sade bir anlatımla kaleme aldığı ekonomi tarihi, birçok açıdan dünyaya bakış açınızı değiştirecek.
Grundrisse – Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma
Grundrisse, Karl Marx’ın daha sonra yayımlamayı düşündüğü büyük eserine hazırlık niteliğinde doldurduğu defterleri kapsamaktadır. Defterler, Ağustos 1857-Mart 1858 arasında yazılmıştır ve bu halleriyle Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı (1859), Kapital’in ilk taslağı (1861-63), Kapital’in I. ve III. ciltleri (1864-66) ve nihayet Kapital’in II. cildinin (1867-70 ve 1877-78) yazılmasından oluşan dizinin ilk halkasını temsil eder. Yazmalar ilk kez 1939’da yayımlanmış, ancak 1953 Berlin baskısıyla yaygınlık kazanmıştır. 1968’de ilk kez Fransızca’ya, 1973’te İngilizce’ye çevrilmiş ve özellikle 70’lerde, giderek Marx’ın en önemli teorik yazılarından biri olarak tanınmaya başlamıştır.
Marx’ın Kapital’i yazma sürecinin en yakından izlenebileceği kaynak olan Grundrisse, modern sosyalizm düşüncesinin hangi teorik temeller üzerinde biçimlendiğini etraflı bir biçimde gösterir. Marx’ın düşüncesinde, yalnızca iktisadi analizlerin yer aldığı şeklindeki hâkim kanıya karşın kitap, kapitalist tasavvur dünyasının, insanın yaratıcı potansiyellerini körelten ve engelleyen yüzünü, Marx’ın nasıl çarpıcı biçimde ortaya serdiğinin en açık delilidir. Defterlerin dağınık, tamamlanmamış yapısı nedeniyle, Türkçe baskı hazırlanırken Almanca orijinal yazmalar, Fransızca ve İngilizce çeviriler karşılaştırılmış, metin daha akıcı bir biçimde sıralanmış, bazı bölümler çıkarılmış ve metni tamamlayan özetlerle açıklamalara yer verilmiştir.
Büyük Çöküş – Pandemi Sonrası Dünyanın Kazanan ve Kaybedenleri
ABD tarihinin en kötü ekonomik krizini önceden tahmin eden Rickards, şimdi size krizde nasıl ayakta kalacağınızı anlatıyor!
Bu kriz öyle 2008, hatta 1929 krizi gibi değil. COVİD pandemisi yüzünden ortaya çıkan Yeni Büyük Çöküş ABD tarihinin en büyük krizi. İşini kaybedenlerin çoğu işsiz kalmaya devam edecekler. İflaslar her tarafa yayılacak, bankalar geri dönmeyen borçların altında ezilecekler. Deflasyon, borç ve demografi toparlanma şansını baltalayacak ve piyasa keşmekeşini sosyal kargaşa izleyecek. Wall Street ve Beyaz Saray’ın toz pembe lakırdıları sadece bir aldatmaca. Daha en kötüsünü görmedik.
Ama Akıllı ve Bilgili Yatırımcıların Henüz Ümitsizliğe Kapılmalarına Gerek Yok.
New York Times’ın en çok satanlar listesindeki Aftermath ve The New Case for Gold isimli kitapların yazarı James Rickards, Yeni Büyük Çöküş’te finansal sistemimizi bekleyen gerçek tehlikelere ve bilgili ve sezgili yatırımcıların bu eşi benzeri görülmemiş çalkantı içinde nasıl ayakta kalıp hatta nasıl daha da zenginleşeceklerine ışık tutacak perdeyi aralıyor. Rickards, tarihi vaka çalışmaları, para teorisinden aldığı bilgiler ve güç koridorlarının perde arkasına ulaşabilmesi sayesinde, yatırımcıların olayları ve bu olaylar karşısında neler yapabileceklerini anlayabilmeleri için olan bitenlere ışık tutuyor.
ABD tarihinin bu en büyük krizi sırasında varlıklarını nasıl koruyabileceklerini anlamak isteyen dünyanın her tarafındaki yatırımcıların ve Rickards hayranlarının mutlaka okuması gereken bir kitap.
Aylak Sınıfın Teorisi
Veblen’in muazzam eseri, varlık sahibi olan ya da varlık sahibi olma peşinde koşan ve varlık sahibi olmanın ötesine bakan, yüksek mevki isteyen veya varlık sahibi olmanın satın alma anlamına geldiğine inanan insanların davranışlarının kapsamlı ve zaman üstü bir yorumlamasıdır. “Aylak Sınıfın Teorisi”ni en azından bir kez okumayan kimse gerçekten yeterince okumamıştır.
-J. Kenneth Galbraith-
Açıktır ki, Veblen’in, Amerika kültürünün mahir sosyolojik eleştirisini yaptığı kapsamlı çalışması ve muazzam analizi, insan doğasındaki yıkıcı değişimi anlamada bize yardımcı olabilir.
-Max Horkheimer-
Thorstein Veblen, Amerika’nın yetiştirdiği en iyi Amerika eleştirmenidir.
-C. Wright Mills-
Paranın Kuralı
Yaşamın her alanında olduğu gibi, finans ve yatırım alanlarında da bir şeyi yanlış yapmanın binbir yolu varken, doğru yapmanın bir yolu var. Paranın Kuralı’nda yer alan 333 kahramanın akıl damlalarını yiyip yuttuğumuzda hepsinin ortak bir sesle bu tek doğru yoldan bahsettiğine tanık olacağız. Bu ilham verici ve motive edici düşünceler aslında birkaç sözcüğe indirgenmiş kısa cümlelerden oluşan akıl damlaları. İnsan ruhuna ışık saçıyor, ümit ve anlayış gücünü uyandırıyor. Aydınlatıyor, öğretiyor, düşündürüyor, gıdıklıyor, kışkırtıyor, kızdırıyor, rahatlatıyor, dürtüyor. Bazen de okuyucunun yaşamını kökünden değiştirecek güce sahip oluyorlar. Bu ilham verici deyişler okunur okunmaz bilinçaltınızı ele geçirecek, pozitif komutlar üretecek, düşünce sürecinizde kaçınılmaz değişiklikler olacak. Enerjinizi daha pozitif patikalara yöneltmeye başlayacak, yaşamdan daha etkin faydalanacaksınız. Bu kitapta dünya finans piyasalarının en başarılı yatırımcılarının tavsiyelerini, iş yapış şekillerini, tekniklerini, “olmazsa olmaz”larını ve “asla”larını bulacaksınız.
Küresel İktisadi Tarihçe 1980 – 2009
Elinizdeki kitap, küresel iktisadın neoliberal ideoloji güdümünde geçen 1980-2009 dönemini betimlemek ve irdelemek amacı ile yazılmış olup, giriş ve sonuç bölümleri dışında, başlıca üç kısımdan oluşmaktadır.
Bu üç kısımda, anılan dönemdeki küresel iktisadi yönetişim mekanizması, uygulanan belli başlı iktisat politikaları ve dönemin iktisadi başarımı sırayla incelenmiştir.
Birinci kısmın ilk bölümünde neoliberalizmin gelişmiş ve gelişmekte olan ülke gruplarında ekonomiyi dönüştürme patikaları özetlenmekte, küresel iktisadi yönetişimin kurumsal çerçevesi tanıtılmaktadır. Bu kurumsal çerçevenin iki önemli bileşeni olan uluslararası para ve finans sistemi ile dünya ticaretini düzenleyen ve yönlendiren örgütlenmeler, izleyen bölümlerde ele alınmıştır.
İkinci kısım, kaynak tahsisini etkileyen iktisat politikalarının (bu bağlamda sanayi, tarım ve çevre politikalarının) incelenmesiyle başlamakta, bunu dış ticaret, talep yönetimi ve bölüşüm politikaları üzerindeki değerlendirmeler ve ödemeler dengesi sermaye hesabının yönetimine ilişkin tartışmalar izlemektedir. Bu kısımda iktisat politikalarının ülke grupları ve/veya ülkeler itibarıyla nasıl farklılaştığına ve politika önceliklerinin zaman içinde nasıl evrildiğine de değinilmiştir.
Küresel iktisadi başarımın incelenmesine ayrılan üçüncü ve son kısmın ilk iki bölümünde iktisadi gelişmenin genel görünümü ve küresel gelir bölüşümü öncelikle ele alınmıştır. Üçüncü kısmı ve kitabı sonlandıran bölümde dünya ekonomisinin finansallaşması ve “Neoliberal Çağ”daki finansal krizler üzerinde durulmuştur. Görece ayrıntılı olan bu bölüm, yazarın şu kanısını yansıtmaktadır: Geçmişten artakalan söylem ve uygulamalar kısmen sürdürülse bile, 2007-9 finansal krizinden sonraki dünya, artık başka bir dünya olacaktır.
Milletlerin Zenginliği
Tarihin gidişini değiştirmek, insanlara yeni ufuklar açmak, hayata daha farklı bir pencereden bakmalarını sağlamak insanlık tarihi boyunca çok az kişiye ve çok az esere nasip olmuştur. Adam Smith bu büyük insanlardan, Milletlerin Zenginliği de bu çığır açıcı eserlerden biridir. Bugüne kadar düşünce tarihi boyunca üretilmiş en etkili eserler sayılacak olsa Milletlerin Zenginliği’nin ilk on arasında yer alacağına kuşku yoktur.
Adam Smith, zenginliğin kaynağının altın ve gümüş stokları olduğu, dünyada zenginliğin sabit, dış ticaretin de sıfır toplamlı bir oyun, dolayısıyla birinin zenginleşmesinin ancak başkasını fakirleştirme pahasına olabileceği ve dış ticarette bir tarafın kazancının diğer tarafın kaybına eşit olacağı görüşüne dayalı, bu nedenle de devlet güdümlü korumacı, yağmacı, sömürgeci politikalara cevaz veren merkantilist anlayışa karşı çıkan, milletlerin zenginleşmesinin ille de kıymetli maden biriktirmeyi hedefleyen korumacı politikalarla olmayacağını gösteren insandır. Önerdiği doğal özgürlük sistemi devletin esas itibariyle iç ve dış güvenlik ile adaleti sağladığı şartlar altında, herkesin kendi menfaatini gözetirken bir “görünmez el” tarafından otomatikman topluma da hizmet etmesinin sağlandığı; işbölümü, uzmanlaşma ve serbest ticaret yoluyla kimsenin burnunu kanatmadan zenginleşmesini temin eden, birbirini hiç tanımayan milyonlarca insanın işbirliğiyle kendiliğinden doğan bir sistem olan serbest piyasa sistemidir.
Neomerkantilist zihniyetin hortlayıp yerli ve millî olma kaygılarıyla iç içe geçtiği, silahların gölgesinde ticaret savaşlarından söz edildiği, dünyanın çeşitli bölgelerinde savaş tamtamları çalınırken Coronavirüs belasının bütün insanlığı her şeyi yeni baştan düşünmeye zorladığı bugün Adam Smith ve Milletlerin Zenginliği yeniden okunmaya, başkalarına zarar vermeden zenginleşme ve refaha ermenin yolları üzerinde yeniden düşünmeye değer. Özgürlükçü, piyasacı, gönüllü mübadeleci ve dayanışmacı değerlerin önemini yeniden keşfetmek için bir 3. Dünya Savaşı veya Corona belası elinde şeytan çarpmışa dönmeyi beklememek ve sorumluluk mevkiindekileri uyarmak bugün çok acil bir görev hâlini almıştır. Mevcut çevirilerinden daha kapsamlı, doğru ve anlaşılır olma iddiasıyla yayımlanan bu eser bu bağlamda sürekli elimizin altında olması gereken bir şaheserdir.
İktisattan Çıkış
“İktisada Giriş” iktisadın ilk dersidir… Hatta ilk kitabı…
İçinde bol bol rasyonellik, hatırı sayılır matematik ve geçmişin deneyimleri vardır.
Bugün ise inandırıcı gelmiyor kimseye. Neden mi?
Çünkü normal şartlarda iktisat “rasyonel insan”ı tarif eder. Hani şu özgür yaşayan ve sınırlı kaynaklarla sonsuz ihtiyaçları arasında dengeleme yapmak zorunda kalan insanı…
Ne yazık ki günümüzde rasyonel insandan söz etmek mümkün değil. Gelirinden fazla harcayan, arzularıyla ihtiyaçlarını birbirine karıştıran, “alışılmış mutsuzluklar için keşfedilmemiş mutlulukları feda eden” insanlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz.
Peki neden böyle oldu?
İktisat, rasyonel insanı ne zaman ve neden kaybetti?
Şimdi ne yapmak lazım?
Dünyanın en etkili ekonomistleri arasında gösterilen Prof. Dr. Emre Alkin, çok yönlü bir iktisadi değerlendirmeyle dünyanın ve Türkiye’nin ekonomisine dair çarpıcı ve rahatsız edici bir bakış açısıyla cevaplıyor bütün bu soruları…
Siyasetçiden iş insanına, sokaktaki vatandaştan firmadaki personele, futbolcudan sanatçıya kadar herkes için çıkarılacak dersler bulacaksınız bu kitapta…
Türkiye’den başlayıp küresel ekonomiye kadar uzanan “iktisattan çıkış” yolculuğu, sadece devletlerin değil, insanın da hikâyesi…