Haber

Ferhan Şensoy’u Tanımak İçin Kitapları

Ferhan Şensoy her ne kadar oyunculuğu ile tanınıyor olsa da kitap severler için de önemli bir yazar konumundaydı. Kendisine özgü üslubu ve öyküleri ile geriye edebiyat severleri mutlu edecek pek çok kitap bıraktı. Ferhan Şensoy kitapları kahkahayı düşünce ile birlikte okura yansıtıyor.

Eşeğin Fikri

İş kazası, trafik kazası gibi çok görülmeye başlandı günümüzde aşk kazası!
Canım sıkılınca bir sigara yakıyorum. İçince öksürüyorum, öksürünce tükürüyorum, tükürünce damağım kuruyor, hemen şarap içiyorum, fakat bütün bunların bende bir alışkanlık yapmasından korkuyorum. Bu düşünce bende efkar yapıyor, hemen bir sigara yakıyorum, her efkarlandığımda sigara yakmanın bende bir alışkanlık olmasından korkuyorum. Ben canım sıkılınca sigara içiyorum ve yıllardır çok acayip sıkılıyor canım.
Aptalların en akıllı tarafı, onlar hiç vakit kaybetmez, başkalarının vakit kaybetmesini sağlar ve bu konuda harıl harıl çalışırlar!
Hiç kitap okumayan birinin, hayatının sonunda kitap sayfası olan ağaçtan ne farkı var, kımıldayan canlı olarak?
Siz siz olun, sinirinize mukayyet olun, sinirinizin kıymetini bilin. Sinirsizlik çok tehlikeli bir boyut.
Gençliğimde gıcık olduğum amcalardanlaşmakta mıyım?

Dündeste

Sanatçının, Gündeste ile başlayıp Gecedeste ile süren zamanlar arası yolculuk trenine eklenen Dündeste; yazarın turneler, otel odaları, oyunlar, kentler, ülkeler ve aşklar tarihine okuyucusunu da katarak yolculuğunu sürdürüyor.

Ferhan Şensoy’un ustalıkla kullandığı Türkçeyi yine derinlemesine genişletip kendine özgü destansı üslubuyla kaleme aldığı Dündeste, babasının ölümünün ardından yazarın yasını mevsimlerle, Sivas’ta derilen gül demetiyle, yıldızlar, rüzgâr ve güvercinlerle dile getirirken yazarın hüznünü o tanıdık yaşam sevincine dönüştürmesiyle sürüyor.

Babamsız bir babalar günü

Dün gece düşümde gördüm babamı

Sokakta rastlaşıyoruz

Oğlum diyor sarılıyor bana gülerek

Meğer babam ölmemiş

Pat uyanıyorum

Antep’te kaleli otel’deyim

Meğer babam rüyaymış

FerhAntoloji

FerhAntoloji, Şensoy’un kitapları, yayımlanmamış oyunları, TV skeçleri, şiirleri, -1968’den bugüne- 35 yıla sığdırdığı bütün yazı çalışmaları taranarak oluşturuldu: Ortaya böylesine dev bir antoloji çıktı. Şensoy külliyatına sahip olanlar için yeni bir kitap, ilk defa okuyacaklar için iyi bir fırsat FerhAntoloji.
“…Kabareci yeteneklerini sevgi ile izlediğim Ferhan Şensoy’un taze, sıcak, halkçı bir mizahı var. Yazgıdaşları imişçesine yansıttığı KAZANCI YOKUŞU’nun insancıklarını da bu külfetsiz anlatısı içinde bizlere sevdiriyor. Bu insancıklar nasıl ezildiklerinin tortusunu günlük yaşam sevinci içinde unutuyorlarsa, yazar da sanki onlardan biriymiş gibi toplumsal ukalalıklardan, yazarca bilgiçliklere yeltenmeden anlatısının tadını çıkara çıkara onlara ayna tutuyor. Sade onları konuşturduğu diyaloglar değil, kendi gözlemleri, algılamaları, söz dağarcığı, anlatışı, benzetileri ve yorumları bile argo. Öylesine onlardan. Yazımı bile onlarınki gibi yanlış kullanıyor. Bence üslubunu sevimli yapan da bu…”
Haldun Taner

Hacı Komünist

“Ülkemiz insanlara maddesel zenginlikler sunmak için çok yoksul olsa da, onlara eşitlik duygusu, insanlık onuru sunamayacak kadar yoksul değildir.” diyen adamın gizemli adasına doğru alçalmaya başladı uçak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu