Haber

Fransa Ulusal Kütüphanesi’nde arsenikli kitap alarmı!

Fransa Ulusal Kütüphanesi, 19. yüzyıldan kalma dört kitabı arsenik içerdiğine inanarak karantinaya aldı.

Perşembe günü yapılan açıklamada, kütüphanenin söz konusu eserleri karantinaya aldığı ve harici bir laboratuvara analiz ettirmek üzere göndereceği belirtildi.

Kütüphane yetkilileri, ABD’li araştırmacıların Viktorya döneminde kitap ciltlerini renklendirmek için arsenik içeren kimyasal maddeler kullandığını keşfetmesinin ardından bu rahatsız edici kopyaları tespit ettiğini açıkladı. Arsenik içeren yeşil pigmentler, “Paris yeşili”, “zümrüt yeşili” veya Alman kimyagerin anısına “Scheele yeşili” olarak biliniyor.

Delaware Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2019’dan beri yüzlerce kitabı ağır metaller açısından test eden “Zehir Kitabı Projesi” kapsamında potansiyel olarak tehlikeli ciltlerin bir listesini hazırlamıştı. Fransız Ulusal Kütüphanesi, bu listede yer alan dört kopyanın kendi koleksiyonlarında bulunduğunu tespit etti.

Karantinaya alınan kitaplar arasında Edward Hayes’in 1855’te yayınlanan iki ciltlik “The Ballads of Ireland”, Henry Stanley’nin 1856’da basılan Romen şiirinin iki dilli bir antolojisi ve Royal Bahçıvanlık Derneği’nin 1862-63 tarihli kitabı yer alıyor.

Fransa Ulusal Kütüphanesi, Zehirli Kitap Projesi listesinde olmayan diğer yeşil ciltli kitapları da inceleyeceğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü, uzun süreli maruz kalmanın, özellikle içme suyu ve gıda yoluyla, inorganik arseniğin cilt lezyonlarına ve cilt kanserine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Fransa Ulusal Kütüphanesi’nin aldığı bu adım, nadir ve antika kitapların korunması için uluslararası camiada dikkatle takip ediliyor. Arsenik gibi zararlı maddelerin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, kültürel mirasın korunması açısından önem taşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu