İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, Turizm Müdürlüğü aracılığıyla Visit Istanbul ve StudyinTürkiye.com iş birliğiyle “Welcome Week ’25 Uluslararası Öğrenci Festivali”ni hayata geçiriyor. Festival, 25-26 Ekim tarihlerinde Müze Gazhane’nin 32 bin metrekarelik açık alanında düzenlenecek ve İstanbul’a yeni gelen uluslararası öğrencilere yönelik bir dizi etkinlik sunacak.
Festivalin temel amacı, İstanbul’a yeni ayak basan öğrencilerin şehre adaptasyon süreçlerini kolaylaştırmak, farklı kültürler arasında etkileşimi teşvik etmek ve kalıcı dostluklar kurmalarına olanak sağlamak olarak belirlendi. Etkinliğin, öğrencilerin kente daha hızlı adapte olmalarına ve kendilerini evlerinde hissetmelerine katkıda bulunması amaçlanıyor.
Resmi verilere göre, 2024-2025 akademik yılında İstanbul, 140 bin 789 yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Şehir, her yıl yaklaşık 40 bin yeni uluslararası öğrenciyi ağırlıyor. Festivalin ilk günü İstanbul’daki tüm yabancı öğrencilere açık olacakken, ikinci gün İBB yurtlarında konaklayan öğrencilere özel olarak planlandı. Etkinlik alanına girişler yalnızca üniversite öğrenci kimlik kartıyla yapılacak ve katılımcılara festival boyunca kullanacakları bileklikler verilecek.
Festival programı, öğrencilerin ilgisini çekecek çeşitli atölye çalışmaları, oyun alanları, deneyimler ve sahne performanslarını içeriyor. Ebru sanatı, body marbling, bez çanta baskısı, nazar boncuğu yapımı ve “İstanbul kokuları” gibi atölyeler katılımcılara kültürel deneyimler sunacak. Mini golf, e-spor, air hockey gibi oyun alanları ve 360° selfie video alanı, 3D anahtarlık üretimi gibi etkinlikler ise eğlenceli vakit geçirme imkanı sağlayacak.
“Pasaport oyunu” adı altında düzenlenecek bir etkinlikte, festival alanında belirlenen keşif noktalarını tamamlayan öğrencilere hediye kitleri ve “turizm elçisi” sertifikaları verilecek. Ana sahnede ise canlı DJ performansları, müzik grupları, Türkçe şarkı ve tekerleme yarışmaları ile kahoot bilgi yarışmaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
StudyinTürkiye.com Genel Koordinatörü Caner Otrakçı, İBB’nin düzenlediği bu etkinlikte yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, her yıl binlerce uluslararası öğrencinin Türkiye’ye gelmesine aracılık ettiklerini ve Welcome Week ile öğrencilerin kültürlerarası bir ortamda kaynaşarak İstanbul’a daha kolay uyum sağlamalarını hedeflediklerini belirtti.
Organizatörler, festivalin sadece bir “tanışma haftası” olmanın ötesinde, İstanbul’un gençlik vizyonunu yansıtan çok uluslu bir etkileşim ve dayanışma platformu olduğunu vurguluyor. Etkinliğin, kenti eğitim turizmi açısından da güçlendirmesi bekleniyor. Festival, öğrencilerin güvenli, nitelikli ve özgürce sosyalleşebileceği bir ortam sunacak şekilde tasarlandı ve 25-26 Ekim tarihlerinde Müze Gazhane’de kapılarını açacak. Girişler üniversite öğrenci kimliği ile ücretsiz olacak.
