Haber

Kitap Fiyatlarının Artmasına Öğrenciler Tepkili

Kitapçılar etiketleri değiştirmekte; öğrenciler ise takip etmekte zorlanır hale geldi. Çünkü fiyatlar art arda gelen zamlarla ikiye katlandı. 2022-2023 eğitim/öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler kitaplarını almak için Sahaflar Çarşısı’nın yolunu tuttu.

Peki yeni sezon öğrenciler için nasıl başladı? İstanbul Üniversitesi’nin olduğu bölgede bulunan Sahaflar Çarşısı’nda ve üniversite çevresinde hem öğrencilere hem de kitapçılara ve fotokopicilere mikrofon uzattık.

Verilen yanıtlar şöyle oldu:

“GELECEĞE UMUTLA BAKAMIYORUM”

Ahmet Bulut: “Kitap fiyatlarını gerçekten çok pahalı buluyorum. Bu durum hakkında ne yapacağımız konusunda da bir fikrim yok. Ortalama bir ders kitabı 140-150 lira civarında. Benim 8 tane dersim var, her ders için bir kitap alsam bin liradan fazla tutuyor. Ben bunu nasıl vereyim? KYK kredisi alıyorum, o zaten 850 lira… Kredi parasıyla kitaplarımı bile alamıyorum. Bu nasıl bir sistem ben anlamadım. Şu an 3. sınıfım, 1. sınıftaki fiyatlarla karşılaştırdığımda çok fark var. 1. sınıftayken 50 liraya çok rahat bir kitap alabiliyordum. Şimdi 50 liraya hiçbir şey alamıyorsun. Bu durum benim geleceğe umutla bakmama engel oluyor. Geleceğe nasıl umutla bakabilirim?”

“TÜRK GENCİ OLARAK BU DURUM BİZİ ÜZÜYOR”

Elif Berda Kıtay: “Eskisi gibi rahatça alamıyoruz. Çünkü fiyatlar, diğer her şeyde olduğu gibi kitaplarda da çok fazla arttı. Eski fiyatlarla şimdiki fiyatları karşılaştırınca çok şaşırıyoruz. Çünkü fiyatlar sürekli artıyor. Bu hafta aldığım bir şeyi, öbür hafta aynı fiyata alamıyorum. Ne yazık ki kanıksadık bu durumu. Öğrenci olarak da, Türk genci olarak da bu durum bizi üzüyor. Çünkü temel ihtiyaç ürünlerini bile zar zor karşılıyorken geleceğe yatırım yapabileceğimiz herhangi bir şey lüks oldu…”

“BÖYLE HAYAL ETMEZDİM”

Bahar Güleroğlu: “Dükkanları hiç söylemiyorum; kitaplar internet satışında bile çok daha pahalı. Bu sene ilk yılım, hocalar mesleki kitap öneriyor, 100 liradan aşağı kitap yok. Alamıyorum çoğunu. Böyle hayal etmezdim… Kimse böyle bir şeyi istemez açıkçası. Öğrenciler okumak istiyor ama elde kitap yok. Ben mesela kitaplık yapmayı seven bir insanım ama artık internet üzerinden okumaya başladım. Bu durum beni üzüyor.”

-Sözcü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu