Dosya

Kitap Fiyatlarının Artmasından Kim Sorumlu?

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği’nin (YAYBİR) son paylaştığı verilere göre; 2022 yılı temmuz ayında basılan kitap miktarı, 2021 yılı temmuz ayına oranla yüzde 39 azaldı. 2022 yılının temmuz ayında basılan 29 milyon 216 bin 732 adet kitap, son sekiz yılın en düşük temmuz ayı rakamı olarak kayıtlara geçti.

Kitap Fiyatları Artıyor

Ortalama 400 sayfa bir kitabın etiket fiyatı ortalama 100 TL olarak sunuluyor. Hal böyle olunca kitap almak her geçen gün zorlaşıyor. Yaklaşık 1 yıl öncesine kadar 400 sayfalık bir kitabın ortalama fiyatı en fazla 55 TL civarındaydı. Ekonomik bozulmalar ayyuka çıkmaya devam ettiği için yayıncılık sektörü için de zor zamanlar sürüyor. Ancak bu durumdan sadece yayıncılar değil, okur da sorun yaşıyor.

Fiyatların 400 sayfalık bir kitap için artık 3 haneli rakamlara gelmesi psikolojik olarak da okuru etkiliyor. Öyle ki iyi bir okur olan birisi ayda 5 kitap alırsa bu durumda aylık olarak en az 500 TL civarında bir tutarı sadece kitaplara ayırmak zorunda. Asgari ücret veya buna yakın ücret alanların ise böyle bir tutarı ayırmaları neredeyse imkânsız gibi.

Fiyatların artmasında dövizin durdurulmaması, genel piyasalardaki durgunluk, kağıt fiyatlarının artması, yayınevi giderlerinin artması gibi zincirleme bir reaksiyon söz konusu. Bu durumda da aslında tek bir “kabahatli” bulmak, en azından yayıncılık dünyası için olanaklı değil.

Alternatif Çözümler

Ekonomik zorluklarla dolu bir ülkede yaşamda kalmak için ise çeşitli alternatifler üretiliyor. Bu çözümleri kitaplar için de uygulayabilirsiniz.

Örneğin basılı kitap almak yerine e-book’lara yönelebilirsiniz. Bu sayede uzun vadede önemli kâr sağlayabilirsiniz. Günümüzde pek çok kitap e-book sürümüyle birlikte çıkıyor.

Kütüphaneleri kullanmayı daha fazla arttırabilirsiniz. Özellikle kitaplığınızda olmasını istemediğiniz kitapları kütüphaneden almak iyi bir çözüm olabilir.

Kitabevleri yerine dijital kitabevlerini tercih ederek belirli indirim olanaklarından yararlanabilirsiniz.

Elbette bunlar bir tür “zor durumlarda hayatta kalma rehberi”. Ekonominin neden kötü olduğu ve bu duruma neden gelindiği üzerine de düşünmek isteyebilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu