Haber

Kitap maliyeti yüzde 84 arttı, üretim 8 yıl öncesine geriledi

Türkiye Yayıncılar Birliği, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu'nun (YAYFED) bandrol verilerine dayanarak hazırladığı 2023 Kitap Pazarı Raporu’nu açıkladı.

Rapora göre, yayıncılar 2023 yılında da zorlu bir dönemden geçti ve yeni yılda da benzer zorluklarla karşı karşıya kaldılar.

Rapor, 2023’te yayıncılık sektöründe yaşanan çeşitli olumsuzlukları ve belirsizlikleri gözler önüne serdi. Satış kanallarının daralması, yıllık yayın planlarının yeniden değerlendirilmesi, maliyetler ve insan kaynakları açısından bütçelerin gözden geçirilmesi ve zaman zaman kısıtlanması gibi sorunlar devam etti. Ayrıca, dijital yayıncılığın artışıyla birlikte dijital korsanın da yaygınlaştığı belirtildi.

YAYFED’in bandrol verilerine göre, 2022 yılında 380 milyon kitap üreten sektör, 2023 yılında bu rakamı 400 milyon 340 bin 577’ye yükseltti. Bu artış, sektörde bir önceki yıla göre yüzde 5,3 oranında büyüme yaşandığını gösterdi. Böylece 2022 yılında yaşanan küçülme sürecinden sonra kitap üretiminde yeniden büyüme kaydedilmiş oldu. Ancak üretim adetlerinin hâlâ 2016 yılı seviyesinde olduğu vurgulandı.

Raporda, genel ekonomik belirsizlikler, maliyet artışları, sektörün ithalata bağımlılığı ve okurların alım gücünün düşmesi gibi faktörlerin, yayıncılık sektöründe üretim, stok, dağıtım, lojistik, fiyatlama ve satış planlamasını zorlaştırdığı belirtildi. Artan döviz kurları ve yüksek enflasyon nedeniyle genel maliyetlerin arttığı, bunun da sektörde üretim ve satışlarda darboğaza yol açtığı ifade edildi. Yayıncıların artan maliyetlere rağmen, önerilen perakende satış fiyatlarını belirlerken okurlarla aralarındaki bağı korumaya çalıştıkları ancak bu süreçte zorlandıkları kaydedildi.

Maliyetlerde Yüzde 84 Artış

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Eylül 2023’te yaptığı araştırmaya göre, döviz bazında maliyetler yüzde 84 artarken, yayıncıların belirlediği önerilen perakende satış fiyatlarında yüzde 15’lik bir azalma gözlendi. Bu durum, sektörün artan maliyetler karşısında fiyatlama stratejilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koydu.

2023 Kitap Pazarı Raporu, yayıncıların ekonomik zorluklar ve sektörel belirsizlikler karşısında nasıl mücadele ettiğini ve gelecekte nelerle karşılaşabileceklerini detaylı bir şekilde ortaya koydu. Bu zorluklara rağmen sektörün, okurlara ulaşmak ve kitap üretimini sürdürülebilir kılmak için çabalarını sürdürdüğü anlaşıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyiciyi Kapatmalısınız

Yayınlarımızı sürdürmemiz için reklam engelleyicilere izin veremiyoruz. Reklam engelleyicinizi kapatarak sitemize devam edebilirsiniz.