Kitap severlerden Mudanya Kitap Fuarı’na yoğun ilgi
Mudanya Kitap Fuarı’nın ikinci gününde, edebiyat ve tarih dünyasının önde gelen isimleri, okuyucularla buluşarak derin sohbetlere imza attı.
Sevilen yazar Ayşe Kulin ve yönetmen-yazar Işıl Özgentürk, “Türkiye’de Kadın Olmak” konulu söyleşide ön planda kadın haklarının tarihsel gelişimini ele aldı. Kulin, kadınların toplumsal hayatta kazanmış olduğu hakların kökenlerinin 1840 yılına dayandığını, bu tarihten itibaren kadının toplumdaki yerinin giderek kuvvetlendiğini vurguladı. Kurtuluş Savaşı’ndaki Türk kadınlarının kritik rolüne dikkat çeken Kulin, Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, Türk kadınının, Avrupa’daki kadınlardan daha önce pek çok hakkı elde ettiğini belirtti. Ayrıca, 1970’lere kadar iş gücünde kadınların yüksek oranlarda yer aldığını ifade ederek, kadınların değişimin öncüsü olacağına inandığını da sözlerine ekledi.
Özgentürk, kadınların toplumsal dönüşümde üstlendiği liderlik rolünü ve mücadelelerin önemini vurgularken, özellikle Gerze’nin Yaykıl Köyü’nde kadınların termik santrale karşı sürdürdüğü direnişi örnek gösterdi. “Hiç kimsenin ölümü beklemeye hakkı yoktur. Çok umutluyum çünkü kadın, değişimi getirir” dedi.
Fuarın devamında, tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, “Demokrasi: Mücadeleli Yol” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Gazeteci Duygu Özsüphandağ Yayman’ın moderatörlüğünde yapılan söyleşide Gürkan, Türkiye’nin demokrasi ve modernleşme sürecini ele alarak, son iki yüzyılda dünyanın hızlı bir değişim yaşadığını belirtti. Türk modernleşmesini ise olumlu bir şekilde değerlendirdi.