Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Haber

    Küfür Etmenin Kısa Tarihi

    Edebi BültenEdebi Bülten2 Haziran 2022
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    “Küfürler ile yaşayan ülkelerde bu kitabın ilgi görmemesi şaşırtıcı”

    Meşhur fıkradır, anlatılır. Adamın biri hayatı boyunca küfür edip durmuş. Her cümlesinde muhakkak küfür olurmuş. Hatta bazen sadece küfür ederek cümle kurarmış. Bir gün daha vakti dolmadan, bu dünyadan göçüvermiş. Kendini Tanrı’nın huzurunda bulmuş. Yüce gönüllü Tanrı, “sevdiğim kullarımdan birisin, lâkin, her iki sözünden birinde küfredersin,” demiş. Bu yüzden öldün demiş! Durumu fark eden adam, ikinci bir şans istemiş. Tanrı, bu ikinci şansı boyunca üç küfür hakkı vermiş kuluna. Üçüncü küfrü ettiği anda, ölecekmiş. Karşılıklı anlaşınca adam kendini 7 kat gökten düşerken bulmuş. Önce sinirle “ha .tir” demiş. Sonra daha yere ayak basmadan ilk hakkını yitirdiğini fark edip panikle bir daha “ha..tiiir” demiş. Boşlukta süzülürken, elinde sadece bir hak kaldığını fark ederek, artık umursamazca “ha ..tir” demiş! Ve puf!

    Şaka bir tarafa, sadece bir tek küfürle birkaç ruh halini ortaya koymanın mümkün olduğunu gösteren bir fıkra bu. Daha birçok örnek var, her dilde… İyi-kötü hâlâ belli değil, edersiniz etmezsiniz size kalmış. Ama dilin sıradışı bir ürünü olduğu da gerçek. Yakın zamanda, küfürle ilgili nitelikli tartışmaları Gezi Direnişi esnasında dillendirmişti birçokları. Hoyrat bir eril dil anlayışı olduğu ve içindeki şiddete dikkat çekmişlerdi. Kimi itiraz etti bu duruma, kimi onay verdi. Neticede bir “dil” meselesi! Aylak Kitap tarafından yayımlanan Melissa Mohr ‘Küfür Etmenin Kısa Tarihi’ adlı kitabında küfrün dilbilimsel hikâyesine ve bilhassa “kutsal” olanla ilişkisine odaklanıyor.

    Özellikle İngilizce ve diğer Avrupa dillerindeki “holly – shit” kullanımının Ortaçağ’dan bugüne kadarki sosyal, kültürel, tarihsel seyrini ortaya koyuyor. Karanlık veya değil, ama Ortaçağ’ın üzerinde “din” etkisi yadsınamaz, haliyle o dönemde dilde ortaya çıkmış bu kullanımın arka planına odaklanıyor. Küfrün doğasındakı dinsel, cinsel, etnik, sınıfsal, sosyal, kimliksel bütün detaylarını aktarıyor. Özellikle Katolik öğretinin ve kültürel yaklaşımın küfür etmenin doğasında nasıl bir etki yarattığını ortaya koyuyor. Küfür deyip geçmeyin, yemin ederken bile “anam avradım olsun” diyen bir ülkede yaşıyoruz! ‘Küfür Etmenin Kısa Tarihi’ bu yüzden okunması gereken bir kitap. Gökhan Yavuz Demir’in önsözle katkıda bulunduğu kitabı, Zeynep Dörtok Abacı çevirmiş.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Edebi Bülten
    • Website

    Güncel edebiyat haberleri, kitap incelemeleri ve kültür sanat paylaşımları sunuyoruz.

    GÖZ ATIN

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    24 Ağustos 2026

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    22 Ağustos 2026

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    22 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Savaşın Edebiyatla Kesişiminde Beş Kitaplık Okuma Rotası

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Minimal Phone 2 tanıtıldı: Fiziksel klavyeli telefonlar dönüyor!

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz