Haber

Octavia Butler’dan Yazarlara Tavsiyeler

Bilim kurgu türünde siyahi ve kadın yazar olarak çok görülmeyen bir başarıyı gerçekleştirmiş olan başarılı yazar Octavia Butler’ın dün doğum günüydü. Yazar kendisine özgü üslubu ve bilim kurgu üzerinden ırkçılık konularını ele alması ile önemli yazarlar arasında yer alıyor.

Geçen senelerde de Türkçe’de bir kitabının yayımlandığı Butler, 2006 yılında yaşamını kaybetti. Ancak eserleri sayesinde pek çok ödül sahibi olan Butler, iyi bilim kurgu okurlarının yanında edebiyat severler tarafından da günümüzde bilinen bir isim haline geldi. Sizler için Butler’ın yazmak ve yazarlık hakkındaki ifadelerini bir araya getirdik.

Octavia Butler’dan Tavsiyeler

“Önce ilhamı unut. Alışkanlık daha güvenilirdir. İlham alsanız da almasanız da alışkanlık sizi ayakta tutacaktır. Alışkanlık, hikayelerinizi bitirmenize ve cilalamanıza yardımcı olacaktır. İlham gelmeyecek. Alışkanlık, pratikte ısrardır.”

“[Yazar adaylarının] ders almalarını tavsiye ederim, çünkü bu, bir dinleyici kitlesi tutmanın ve ilettiğinizi düşündüğünüzü ilettiğinizden emin olmanın harika bir yoludur. Yeteneği unut. En çok satanlar listelerine gitmelerini ve başka kimlerin yetenekli olmadığını ve bunun onları durdurmadığını görmelerini tavsiye ederim, o yüzden endişelenmeyin. İlhamı unutun, çünkü ‘Bugün yazamam çünkü ilham almadım’ örneğinde olduğu gibi, yazmamak için başka bir neden olması daha olasıdır. Onlara eskiden ev sahibemin yanında yaşadığımı ve herkese onun bana ilham verdiğini söyledim. Olası bir yazarın sahip olabileceği en değerli özellik ısrardır. Sadece devam edin, zanaatınızı öğrenmeye devam edin ve denemeye devam edin.”

“Hikayenizi her zaman iyi ve güçlü bir aktif cümleyle özetleyebilmelisiniz. Kendi yazımdan bir örnek kullanacağım: ‘Kindred , zamanda geriye giden ve kölelikten kurtulmak için mücadele etmek zorunda kalan bir Siyah kadının hikayesidir.’ Size karakterin kim olduğunu, mücadelesinin ne olduğunu ve her şeye rağmen hayatta kaldığını söylüyor.”

“Birincisi elbette okumaktır. Pek çok insanın yazar olmak istediğini düşünmesine rağmen kitap okumayı pek sevmemeleri şaşırtıcı… İkincisi, isteseniz de istemeseniz de her gün yazmalısınız. Üçüncüsü, sahip olsanız da olmasanız da yeteneği unutmaktır. Çünkü gerçekten önemli değil.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu