Haber

OECD Verilerinde Türkiye Okuma Yazma Alanında Sınıfta Kaldı

OECD verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 40’ı yani 35 milyonluk bir kesimi okuduğunu anlama becerisinden yoksun bulunuyor. Bu korkunç rakamlar Türkiye’yi okuma yazma anlamında en geride olan ülkeler düzeyine taşıdı.

35 Milyon Okuduğunu Anlamıyor

Yayınlanan OECD verilerine göre Türkiye’de temel yeteneklere sahip olmayan nüfusu bir hayli yüksek çıktı. Okuma – yazma, okuduğunu anlama, basit matematik işlemleri (7 x 5 gibi) yapamayan nüfus Türkiye nüfusunun yüzde 40’ına tekabül ediyor. Buna göre 35 milyon kimse okuduğunu anlayamıyor ve basit matematik işlemlerini yapamıyor.

OECD verilerinde ulaşılan diğer bulgular da şu şekilde;

  • Türkiye’de yetişkinler (16 yaş üstü olanlar) diğer OECD ülkelerine kıyaslandığında sözel, sayısal ve teknoloji alanında ortalamanın altında bir performans gösteriyorlar.
  • 16 – 24 yaş grubu her üç alanda da (sözel, sayısal, teknoloji) en düşük ülkeler seviyesinde yer alıyor.
  • Türkiye’de eğitim düzeyi ve yeterlilik arasındaki ilişki son derece düşüktür. Buna göre üniversite mezunu olup da temel beceriler kazanamamış sayısında büyük bir dengesizlik görülüyor.
  • Cinsiyete dayalı farklılıklar bilgi işleme becerilerinde Türkiye’ye en geri ülkelerden birisi haline getiriyor.
  • Türkiye’de yüksek beceriler ile yapılan işler (meslek) arasında bağlar bulunmamaktadır. Meslek tanımı ve beceri düzeyi dengesizdir.
  • Bilgi işleme düzeyi ve kişinin siyasi süreçlere etkin bir şekilde katılması (siyaseti bilmesi ve aktif olarak siyasi meselelerde geçerli argümanlar üretebilmesi) son derece zayıftır.

Sözel Becerilerde de Düşüklük

Her ne kadar Türkiye’de eskilerden beri sayısal ve teknoloji alanlarında yetersizlik söz konusu olsa da yapılan OECD araştırması sözel alanda da nüfusun büyük bir kısmının yetersiz olduğunu açığa çıkardı. Türkiye’de yetişkin nüfus içerisinde yer alan çok kısıtlı bir kesim sözel becerilerde yeterlilik gösteriyor. Sözel beceriler temel beceriler olup basit metinleri okuyup anlama, bir konu üzerinde basit bir şekilde ifade edebilme yeteneğini içeriyor. Bu kapsamda 35 milyon kişi okuduğunu anlayamıyor ya da yanlış anlayarak anladığını düşünüyor.

Türkiye OECD ülkeleri sıralamasında sözel becerilerde en alt sırada yer aldı. Türkiye’nin üzerinde ise Endonezya ve Şili bulunuyor. Araştırmanın detaylarına buradaki rapordan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu