125 yıl sonra, Londra’daki Courtauld Sanat Enstitüsü tarafından yapılan kızılötesi ve X-ışını taramaları, tablonun altındaki portreyi gün yüzüne çıkardı.
Picasso’nun 1901 yılında heykeltıraş arkadaşı Mateu Fernández de Soto’yu resmettiği Mateu Fernández de Soto Portresi, zamanla üzerindeki kadın portresiyle kaybolmuştu. Sanat tarihçileri, tablonun bu gizli detayını ancak son teknoloji tarama teknikleriyle ortaya çıkartabildi. Courtauld Galerisi başkan yardımcısı Barnaby Wright, kızılötesi kameraların mozaik tarzı taramaları sayesinde kadının portresinin “kelimenin tam anlamıyla parça parça ortaya çıktığını” açıkladı.
Picasso’nun 1901’deki diğer kadın figürlerine benzeyen bu silüetin kimliği hâlâ belirsizliğini koruyor. Kadın, o dönemde Paris’te popüler olan chignon saç modeline sahip olduğu için Picasso’nun bir modelini, sevgilisini ya da bir arkadaşını resmetmiş olabileceği düşünülüyor. Ancak, Wright, “Kadının kimliği sonsuza dek anonim kalabilir” diyerek, bu gizemin hala çözülemediğini vurguladı.
Tablonun altındaki gizli kadın portresi, Picasso’nun Mavi Dönem’e geçiş sürecine ışık tutuyor. Mavi Dönem, sanatçının, yakın arkadaşı Carlos Casagemas’ın intiharından sonra karanlık ve kasvetli tonlarda eserler üretmeye başlamasını simgeliyor. Wright, röntgen görüntülerinin Picasso’nun bu tablayı birkaç kez yeniden işlediğini gösterdiğini belirterek, sanatçının “aynı tuvali defalarca kullanarak bir görüntüyü başka bir görüntüye dönüştürmekten keyif aldığını” ifade etti.
Gizemli portre, 14 Şubat – 26 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Courtauld Galerisi’nde sergilenecek.