Sanatsal İfade Özgürlüğüne İlişkin İhlaller Artıyor
Friedrich Naumann Vakfı İstanbul Ofisi tarafından desteklenen Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu (SÖZ), Türkiye’de yaşanan sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerini incelediği 6 aylık raporunu yayınladı.
Rapora göre, Ocak-Haziran döneminde Türkiye’de kültür-sanat alanında toplam 126 ihlal meydana gelirken, özellikle dizi-film ve sinema sektöründe sansür, hedef gösterme, etkinlik iptali, ekonomik baskılar ve iş güvenliği ihlalleri öne çıkıyor.
Raporda dizi-film ve sinema sektöründe en fazla baskının yaşandığı belirtilirken, müzik sektörünün ardından edebiyat/yayıncılık alanındaki ihlallerin arttığı vurgulanıyor. 2024’ün ilk 6 ayında en çok sansür, yayıncılık sektöründe yaşanırken, hedef gösterme/saldırılar da dizi-film ve televizyon sektöründe sıklıkla görülüyor.
Ayrıca raporda, sanat etkinliklerine yönelik artan iptal/yasak uygulamaları, sanatsal ifade özgürlüğünü engelleyen faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Müzik sektöründe ve festival/şenliklerde gerçekleşen iptal/tasfiye olaylarının arttığı belirtilirken, sanatçıların hedef gösterilmesi ve davalara maruz kalması da endişe verici bir durum olarak raporlanıyor.
Öte yandan, raporda sanatçılara yönelik hukuksal baskılar ve ekonomik zorluklar da ele alınırken, cinsiyetçilik ve toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı ihlallerin müzik ve dizi sektörlerinde yoğun olduğu vurgulanıyor. Ayrıca vize sorunu nedeniyle sanatçıların etkinliklerini iptal etmek zorunda kaldığı da raporda belirtiliyor.
Son olarak, SÖZ Platformu tarafından örgütlü hak mücadelelerine de dikkat çekilerek, kültür-sanat alanında yaşanan baskılara karşı çıkmak adına yapılan çalışmalara vurgu yapılıyor. Mücadele haberlerinde özellikle yayıncılık, sinema ve festival/şenliklerin öne çıktığı belirtiliyor.