Haber

Thomas Bernhard’ın Hakikatin İzinde Tekrar Raflarda

Edebiyatın güçlü kalemlerinden Avusturyalı yazar Thomas Bernhard’ın Hakikatin İzinde kitabı tekrar raflardaki yerini aldı. Yaşama dair keskin gözlemlerini aktardığı eserde özellikle alıntılar birer aforizma niteliği taşıyor.

İyi edebiyat kavramının en önemli yazarlarından olan Bernhard bu kitabında diğer kitaplarında olduğu gibi yaşamın “anlamsız” oluşundan bahsediyor. Ancak bunu yaparken bir roman yani kurgu şeklinde değil, konuşmalar, röportajlar ve anılar eşliğinde gerçekleştiriyor.

“Aşkın Her Zaman Her Şeyle İlgisi Vardır”

Bernhard, kitapta yaşamın her alanına dair gözlemlerini okur ile buluşturuyor. Öyle ki yazardan aşk hakkında diğer kitaplarında pek görülmeyecek türden alıntılar da yine kitapta bulunabiliyor. “Aşkın her zaman her şeyle ilgisi vardır,” diyen yazar aşkın tarifini de çok özel bir şekilde yapmış oluyor. Bunun yanında neden yazar olduğunu, yaşamdan ne anlamak gerektiğini de yine kendi gözlemleri ile okura aktarıyor.

Edebiyat ve Bernhard okurlarının çok sevecekleri bu özel eser YKY etiketi ile raflardaki yerini aldı. Tanıtım bülteninden;

Düzyazının hiddetli sesi Thomas Bernhard’ın başlıca gazete yazılarını, okur mektuplarını, bildirilerini ve önemli söyleşilerini bir araya getiren HAKİKATİN İZİNDE, tıpkı romanlarında ve tiyatro oyunlarında çizdiği başkarakterlerinden biri gibi bütün aksiliği ve dürüstlüğüyle söz alan yazarın canlı portresini sunuyor.

Yapıtında başrol oynayan ülkesi Avusturya’ya duyduğu nefret içeren sevgiye; darkafalılık, kötülük, bilgisizlik, eylemsizlik kavramlarından edebiyat, tiyatro, müzik, felsefe ile ilişkisine, kendisini yaşama bağlayan uçlara, intihar meselesine dek pek çok konuya değinen görüşleriyle yazar-okur-insan Thomas Bernhard okur karşısına çıkıyor.

Hakikatin İzinde: Acı alay ve acı söz ustası Thomas Bernhard’ın entelektüel kişiliğinin somut yaşamına yansıyan siyaseti.

Bernhard çağdaş Avrupa yazınının ustalarından… Kafka’nın ve Canetti’nin duyarlığı ardından onunkisi modern edebiyatta en keskin, örnek niteliğinde imgeler ve jestlere en hâkim olanlardan biri

George Steiner

Sizin şehir mızıkacılarınızın masalına göre davranamayacağım; bir şey anlatmak istemiyorum; şarkı söylemek istemiyorum; vaaz etmek istemiyorum; ama şurası doğru: masalların zamanı geçti, şehir ve devlet masallarının ve tüm o bilimsel masalların; felsefi olanlar da dahil; artık hayaletler âlemi yok, evrenin masallık bir yanı kalmadı; en güzel masal olan Avrupa ölü̈; işte hakikat ve gerçeklik. Gerçeklik de hakikat gibi masal değildir ve hakikat asla masal olmamıştır.

Thomas Bernhard

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu