Türk akademik dünyasında uzun yıllar boyunca önemli bir isim olan Ahmad’ın vefatı, akademik çevrelerde ve tarih bilimi alanında büyük üzüntü yarattı.
Vefat haberini meslektaşı Akademisyen Behlül Özkan duyurdu. Özkan, “Feroz Ahmad hocayı kaybettik” diyerek üzüntüsünü paylaştı. Ayrıca cenaze töreninin detaylarını da verdi: “Cenazesi bugün Bostancı Kuloğlu Camisi’nde ikindi namazına müteakip kılınacak ve ardından Tuzla Şifa Mezarlığı’nda toprağa verilecektir.”
Feroz Ahmad Kimdir?
Feroz Ahmad, 1938 yılında Hindistan’ın Delhi şehrinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini 1958’de Delhi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladıktan sonra Londra Üniversitesi’ne gitti ve burada Bernard Lewis’in danışmanlığında “Türk Politikasında İttihat ve Terakki Partisi (1908-1913)” başlıklı doktora tezini hazırladı. Tez çalışması kapsamında 1962-1964 yıllarında Türkiye’de araştırmalar yaptı.
Akademik kariyerine Columbia Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ile başlayan Ahmad, ardından Massachusetts Üniversitesi’nde yardımcı doçent unvanını aldı. Aynı üniversitede 1970’te doçent, 1978’de ise profesör unvanına yükseldi. 1980-1981 yıllarında Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde dersler verdi. İngiltere ve Türkiye’de de çeşitli araştırmalar yapan Ahmad, 1997-1998 yıllarında Türkiye’de Fulbright öğretim üyesi olarak görev yaptı.
Emekli olduktan sonra Türkiye’ye yerleşen Ahmad, Türk vatandaşlığına geçti ve Yeditepe Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 19 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, Türk tarihine yaptığı katkılardan ötürü Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.
Ahmad, Türkiye’nin tarihi üzerine yaptığı derinlemesine analizlerle tanınan önemli bir tarihçiydi.