1900 Tarihli Bir Kadının Yaşamını Anlatan Türkçe Roman Yayımlandı
Salime Servet Seyfi isminde şimdiye kadar çok bilinmeyen bir kadın yazarın 1900 tarihli romanı keşfedildi. Merve Köken tarafından günümüz Türkçesine aktarılan Bir Hatıra-i Pejmürde isimli kitap raflardaki yerini aldı. Özellikle erken dönem tarihli bir eser olması bakımından kitap önem taşıyor.
Yıllar Sonra Gelen Baskı
Karakarga Yayınları tarafından yerli edebiyatın kayıp eserlerine yönelik çalışmalar devam ediyor. Yayınevi bu kapsamda 1900 yılında tefrika halinde basılmış olan Bir Hatıra-i Pejmürde isimli romanı günümüz Türkçesi ile okur ile buluşturdu. Eserin günlük roman olması döneminin daha iyi anlaşılmasını sağlarken aynı zamanda bir kadının çocuk yaşta evlenmesi gibi konulara da değiniyor olması kitabı önemli kılıyor.
Kitabın tanıtım bülteninden;
Bir Hatıra-i Pejmürde (Bir Perişanın Hatıraları)
Kadın bir yazar tarafından yazılan ve hadiselere kadın tarafından bakan ilk günlük-roman örneği. Latin harflerle ve sadeleştirilmiş hâliyle ilk kez Türkçede. Yazarı kadın, baş karakteri kadın, meselesi kadın…
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, II. Meşrutiyet’in oluşturduğu atmosferde ilk kez çocuk yaşta evlilik, esirlik, annelik ve dönemin sosyal statüleri gibi kavramlara değinen; baş role genç bir kadını koyan ve tüm bu konuları iç burkan bir anlatıyla okuyucuyla buluşturan özel bir eser. Edebiyat tarihimizin unutulmuş ismi Salime Servet Seyfi’nin kaleminden çıkan, döneminin çok ötesinde bir roman. Bir Hatıra-i Pejmürde, karakterlerin ruh hallerini betimlemedeki sadeliği ve vuruculuğuyla göz dolduran, kayıp bir yazarın kaleminden çıkmış gizli bir hazine.