Dosya

Dev Rehber: Kitap Nasıl Bastırılır, Kitap Baskı Ücretleri Neler?

Kitap bastırmak yazar olmak isteyenler için önemli bir aşamayı oluşturuyor. Günümüzde yazar adaylarının kitap yayımlaması için farklı alternatifler bulunuyor. Bu yöntemlerden kendileri için uygun olanlardan seçim yaparak yazar adayları kitaplarını bastırabiliyor.

Kitap Yayımlatmak Nedir?

Kitap yayınlamak yazar adaylarının en çok merak ettikleri soruların başında geliyor. Çok farklı alanlarda yazılan içeriklerin matbaa yardımı ile toplu şekilde basılması ve dağıtılarak okura ulaştırma sürecine kitap bastırma süreci denilmektedir. Buna göre hazırlanan dosya yayınevine teslim edilir ve düzelti, tasarım, baskı ve dağıtım aşamaları sonrasında kitap okurlar ile buluşturulur. Günümüzde ise değişen olanaklar ile bu yöntem çok farklı aşamalar ile sağlanabiliyor.

Ne Tür Kitaplar Basılır?

Yazar adayları için kitaplarının konusu için herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Roman, şiir, deneme, gezi yazısı ve kişisel gelişim kitapları günümüzde yaygın olarak talep görmektedir. Her yazar adayı, yazdığı eserin geniş kesimler ile buluşmasını ister. Bu yüzden geniş bir okur kitlesi oluşturmak için yazarın yazdığı içeriğin de önemi bulunur. Genel okura hitap etmeyecek ve belirli bir çevre ile sınırlı kalacak kitapların satışı düşük olacaktır. Bu yüzden yazar olmak isteyenlerin edebiyat, deneme, kişisel gelişim, inanç ve iş dünyası ile ilgili yazılara öncelik vermesi tavsiye edilir. Ancak içerik açısından herhangi bir kısıtlama bulunmaz ve kurgu veya kurgu dışı her alanda kitap yazılabilir. Önemli olan bu içeriklerin yayımlanacağı yayınevini bulabilmektir.

Kitap Nasıl Bastırılır?

Kitap çıkarmak için yazı dosyası tamamlandıktan sonra kitabın basımını ve dağıtımını sağlayacak olan kuruluş ile anlaşmak gerekiyor. Halihazırda yazar adaylarının önünde üç ana seçenek bulunur;

  • Yayınevi ile anlaşmak,
  • Ücret karşılığında yayınevi ile çalışmak,
  • Ofsete yazarın kendi kitaplarını bastırması.

Telifli Yayınevi ile Çalışmak

Kitap basan yayınevleri günümüzde oldukça fazladır. Ancak bu noktada her yayınevinin yeni yazarlara açık olmadığını da belirtmek gerekir. Çünkü bazı yayınevlerinin kendi yazarları veya programları vardır. Bu programın dışında da yeni yazarlara çok şans vermek istemezler. Fakat genel olarak yayınevleri yeni yazarları desteklemek amacıyla kitaplarının basımını sağlar.

Hazırlanan kitabın içeriğine en uygun olacak yayınevini öncelikle bulmanız gerekiyor. Her yayınevinin bir yayın politikası vardır ve bunun ekseninde yayın yapmaktadır. Kimi yayınevleri daha entelektüel eserlere öncelik verirken kimi yayınevleri ise popüler olabilecek kitaplara öncelik tanımaktadır. Aynı şekilde bazıları sadece edebi eserlere fırsat verirken bazıları ise sadece kuram dışı kitap basmaktadır.

Bu yüzden içeriğinize en uygun olan yayınevlerini bulmalısınız. Bulduktan sonra yayınevi ile iletişime geçerek dosyanızı yayınevine iletmelisiniz. Nadir olarak basılı dosya talep eden yayınevleri genelde eposta üzerinden dosyanızı alacaktır. Yayınevine dosyanız ulaştıktan sonra ise editör incelenmesinden geçer. Bu inceleme şu aşamalardan oluşur;

  • Editörün genel içeriğe bakması; bu kapsamda kitabın konusu, işlenişi, dil ve anlatım kurallarına uygunluğu.
  • Gözden kaçan ancak geliştirilecek noktalar; kitabın genel bütünlüğüne etki etmeyen ama geliştirilmesi gereken kısımların belirlenmesi.
  • Yayına kabul edilmesi.

Bu aşamalar kapsamında kitabınız basılmaya değer görülürse editör iletişim kanalları üzerinden sizinle temas kuracaktır. Sonrasında ise yayınevinin programına kitabınız dahil edilir ve tüm süreç ile yayınevi ilgilenir. Kitabın kapak tasarımı, arka kapak yazısı, sayfa düzeni gibi kısımlar da süreç kapsamında tamamlanır. Yapılacak sözleşme kapsamında kitabın etiket fiyatı ve baskı adedi üzerinden yazara telif ödenir.

Bu seçenekte görüldüğü gibi yazar yayınevine ücret ödememektedir. Aksine kitabın haklarına sahip olan yayınevi yazara belirlenmiş olan oran üzerinden ödeme yapmaktadır. Her baskı yenilendiğinde de bu tutar yine yazara ödenir.

Kitap basıldıktan sonra yayınevi kitabınızı dağıtıma gönderir. Fiziki ve internet ortamındaki kitapçılarda kitabınız okur ile buluşmaya hazırdır.

Her ne kadar bu yöntem tüm yazar adaylarının isteyeceği bir işleyiş olsa da son derece zordur. Günümüzde bu şekilde çalışan yayınevleri yeni yazarlara az şans tanımaktadır. Aynı şekilde kendilerine çok başvuru geldiği için esasında her dosyaya detaylı inceleme de yapma fırsatları yoktur. Özellikle ekonomik buhran dönemlerinde de yayınevleri yeni dosya alımına kapanabilir. Anlaşma sağlandıktan sonra kitabın basım tarihi de son derece uzun olabilir.

Butik Yayınevi ile Çalışmak

Kitap yayınlatmak isteyen yazar adayları için günümüzde en hızlı yol butik olarak ifade edilen yayınevleri ile çalışmaktır. Bu yayınevleri diğer yayınevlerinden hiçbir farkı yoktur. Ancak en önemli fark yazardan ücret alarak kitabını basarak dağıtıma çıkarmasıdır. Bu sayede başvuru yapan tüm yazar adaylarının kitapları yayımlanmaktadır. Üstelik editör desteği, kapak tasarımı ve dağıtım kanallarının genişliği gibi alanlarda da kolaylık sağlar.

Bu şekilde çalışmaya karar verdikten sonra dosyanızı yayınevine gönderdikten sonra süreç başlar. Yayınevi genel bir kontrol yapar ve kaba hatalar varsa bunları düzeltir. Kitabınızın kaç adet basılmasını istediğinize karar verdikten sonra ücret çıkarılır. Kitap basım ücretleri o dönemdeki genel matbaa masrafları ve adet sayısına göre değişir. Ücret ödemesi yapıldıktan sonra hızlı şekilde kitabınız matbaaya gönderilir ve dağıtıma hazır hale getirilir.

Dağıtım kanalları oldukça geniş olan bu yayınevleri yine hızlı şekilde kitabınızın dağıtımını sağlar. Yazara da belirlenmiş sayıda kitabını vererek süreci tamamlamış olur. Bu türden çalışan bazı yayınevleri kitabın ikinci baskı yapması halinde ikinci baskıyı ücretsiz karşılar. Ancak bu durumda yayınevi de komisyon alır. Yine de yazarın kitaplarının baskısının devamlılığı açısından böyle bir fırsat sunulması oldukça avantajlıdır.

Bu şekilde kitap çıkarmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Süreç son derece hızlı gelişir ve kısa sürelerde kitabınız baskıya hazır hale getirilir.
  • Telifli çalışan yayınevleri gibi süreç uzamaz, içerik konusunda irdeleme yapılmaz veya kitabın basımı geri çevrilmez.
  • İstenilen kapak tasarımı, sayfa iç dizaynı gibi konularda yazarın istekleri kabul edilir.
  • Farklı kitabevlerine ve internet kitapçılarına kitap ulaştırılarak satışı başlatılır.

Özellikle içerik konusunda geri çevirme olmaması ve reddedilmenin bulunmaması yazar olmak isteyenler için büyük fırsat sunar.

Ofset ile Çalışmak

Kitap bastırmak için üçüncü bir yol ise yazar adayının bir ofset veya matbaa ile anlaşarak kitaplarını kendisinin bastırmasıdır. Bunun için kitap baskısı yapan matbaa ile anlaşma sağlanır. Kitap basım maliye tutarı çalışılan yere göre değişecektir. Adet sayısı ve sayfa sayısı da fiyatı belirleyen asli unsurdur.

Bu aşamada kitabın iç sayfalarının düzenlenmesi, kapak tasarımının yapılması gibi beceri isteyen noktalar tamamen yazara aittir. Bazı matbaalar bu düzenlemeleri ek ücret karşılığında da yapabilir. Anlaşma sağlandıktan sonra matbaa kitapları basarak tümünü yazara teslim eder. Sonrasında bu kitapların okur ile buluşması için dağıtımının yapılması ise yazara aittir. Ancak özellikle bu dağıtım kanalları tekil çalışma yapmadıkları için bu türden dağıtımın yapılmasına sıcak bakmaz. Özellikle kitapları bastırdıktan sonra dağıtım aşaması büyük sorun oluşturabilir. Üstelik sayıca fazla olan kitapların depolanması da ciddi sorun yaratacaktır. Baskı işlemleri öncesinde gözden kaçmış bir hata tüm kitapların da zarar görmesine yol açabilir. Doğrudan matbaa veya ofsete kitap bastırmak bu etmenlere bağlı olarak çok risklidir ve yazar adayları için tavsiye edilmez.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu