Haber

Doğu’ya Bakışın İncelemesi Avrupa Şark’ı Bilmez Çıktı

Oryantalizm nedir ve oryantalist bakış açısının uzun yıllardır açık ya da kapalı bir şekilde nasıl devam ettiğini gösteren Avrupa Şark’ı Bilmez isimli çalışma yayımlandı. Kitap Doğu’yu ve Doğu’yu anlamak isteyenlere özel bir referans sunuyor.

Avrupa’nın Şark’a Bakışı

Oryantalizm nedir sorusu uzun yıllardır Doğu’da yaşayanların merak ettikleri bir soruyu oluşturuyor. Şimdiye kadar özellikle Edward Said’in ünlü çalışmasından hareketle oryantalizm hakkında geniş bilgi edinmek mümkün olsa da ilgili alanda yapılan yeni çalışmalar da konuya yeni bakış açıları kazandırıyor. Avrupa Şark’ı bilmez itirazı 1872 yılında Namık Kemal tarafından kullanılan bir sözü oluşturuyor. Bu konuya ise uzun bir süre sessiz kalınmış ve şarkiyatçılık nedir tanımı doğru olarak yapılmamıştı. Edward Said Şarkiyatçılık eseri ile birlikte bu alanda önemli bir boşluğu doldurmuştu fakat yazdıkları bazen sitem bazen de polemik derecesine ulaşmıştı.

Zeynep Çelik ise Avrupa Şark’ı Bilmez kitabında 1972 ve 1932 tarihleri arasında Şarkiyatçılık anlayışına karşı çıkan yazıları bir araya getiriyor. Özellikle şarkiyatçılık alanında çalışanlar için eşsiz bir kaynak niteliği taşıyan kitap içerisinde Namık Kemal, Tevfik Fikret, Halid Ziya ve Nazım Hikmet gibi ünlü yazarların yazıları bulunuyor. Şarkiyatçılığa Edward Said’den çok önce karşı çıkmış Doğulu yazarların gözünden şarkiyatçılığı anlamak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Böylece şarkiyatçılığa karşı sesini farklı açılardan yükseltmiş yazarları da öğrenmek çalışma ile birlikte mümkün hale geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu