Gözaltıların yaşandığı eylemlere, üniversite öğrencileri de dahil oldu. Gösteri ve yürüyüşlerin yasaklanmasına dair alınan karar, birçok yayınevinin tepki göstermesine yol açtı.
İçinde Abaküs, Aras, Ayrıntı, A7, Balkan Sanat, Berfin, Bilim ve Gelecek, Bulut, Can (Adil Atalay), Ceylan, Demos, Dipnot, Doğu Kitabevi, Encore, Heretik, İletişim, Kaldıraç, Kalkedon, Kanes, Kor, Koyu, Siyah, Literatür, Mayıs, Nesin, Nika, NotaBene, Notos Kitap, Otonom, Ozan, Paloma, Pan, Sınırsız Yayın, Sol Kültür, Sözcükler, Su, Tekin, Töz, Varlık, Yar, Yazılama, Yazın, Yeni İnsan ve Yordam Kitap gibi tanınmış yayınevlerinin bulunduğu bir grup, bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı.
Yayınevleri, “İfade özgürlüğü ve demokratik hakların savunulması” gerektiğini vurgularken, yürüyüşlerin ve gösterilerin yasaklanmasına karşı çıktıklarını belirtti. Ortak açıklama, İmamoğlu’nun diplomasının iptalinin ardından yaşanan olayların, toplumun çeşitli kesimlerinde geniş bir protesto dalgasına yol açtığına dikkat çekti.
“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi, aynı gece çalışma arkadaşlarıyla birlikte gözaltına alınması, eş zamanlı olarak İstanbul’da gösteri ve toplantı yasağı getirilmesi, yurttaşların iradesinin yok sayılmasıdır; seçme ve seçilme hakkına yönelik bir saldırı, hukukun ve demokrasinin katlinin somut bir örneğidir. Aşağıda imzası bulunan yayınevleri olarak, demokrasiyi, özgürlüğü, yurttaşların seçme ve seçilme hakkını savunduğumuzu ilan ediyor, İmamoğlu şahsında halk iradesine karşı yapılmış saldırıyı kınıyoruz.”