Cezayir’de bir mahkeme, Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal’a, “ulusal birliği baltalamak” suçlamasıyla verilen beş yıllık hapis cezasını onadı. Sansal’ın yargılandığı dava, ülkede ifade özgürlüğüne dair endişeleri artırırken, Fransa ile Cezayir arasındaki diplomatik gerilimi de tırmandırdı.
Sansal’a Avrupa’dan Destek
Nükleer savaş sonrası İslamcı totaliter bir rejimde geçen distopik romanı 2084: La fin du monde ile tanınan Sansal, mart ayında Cezayir’in terörle mücadele yasaları kapsamında suçlanmıştı. Yazarın serbest bırakılması için Avrupa Parlamentosu ve çok sayıda Avrupalı milletvekili ortak bir çağrıda bulundu. Ancak Cezayir parlamentosu, Avrupa Parlamentosu’nun kararını “Cezayir’e yönelik siyasi saldırı” olarak nitelendirip kınadı.
Kamuoyunda Yoğun Tepki
Fransa’da da geniş yankı bulan dava, birçok ünlü yazarın imzaladığı ve Sansal’ın derhal serbest bırakılmasını talep eden bir mektupla destek gördü. Nobel Ödüllü Annie Ernaux, Orhan Pamuk, Salman Rushdie gibi isimlerin de aralarında bulunduğu yazarlar, Cezayir’de ifade özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekti.
Diplomatik Gerilim Derinleşiyor
Sansal, geçtiğimiz yıl Cezayir havaalanında, Fransa’nın Fas topraklarıyla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklanmıştı. Savcılar, Sansal’a 10 yıl hapis cezası talep ederken, yazar mahkemede ifadelerinin kişisel görüş olduğunu savundu.
Dava, Cezayir ile Fransa arasındaki Batı Sahra krizinin gölgesinde gerçekleşiyor. Cezayir’in, Batı Sahra’daki Polisario Cephesi’ne verdiği destek ve Fransa’nın Fas’ı destekleme kararının ardından iki ülke ilişkileri gerilmiş durumda. Uzmanlar, Sansal davasının bu diplomatik krizle bağlantılı olduğunu ve siyasi bir araç olarak kullanıldığını belirtiyor.
Macron’dan Cezayir’e Çağrı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Sansal’ın serbest bırakılması çağrısını defalarca dile getirdi. Macron, Cezayir’i “kendini rezil etmekle” suçlayarak, Sansal’ın sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesine izin verilmesini istedi.
Affa Dair Beklentiler
Sansal’ın destekçileri, ordu yanlısı Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un, ülkenin Bağımsızlık Günü’nde geleneksel olarak uyguladığı af kapsamında Sansal’ın serbest bırakılmasını umut ediyor. Ayrıca Sansal’ın prostat kanseri tedavisi gördüğü ve cezaevinde sağlık sorunları yaşadığı bilgisi endişeleri artırıyor.