Haber

Orhan Pamuk’un Münih’teki “Şeylerin Tesellisi” Sergisi’ne rekor katılım

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ünlü yazar Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” adlı sergisi Münih’te kapılarını açtı.

Aynı zamanda fotoğrafçı, illüstratör, küratör ve müze kurucusu kimlikleriyle de tanınan Pamuk, son olarak 2021’de yayımladığı “Veba Geceleri” romanı ve 2022’de yayımladığı anı türündeki “Uzak Dağlar ve Hatıralar” ile okurlarının karşısına çıkmıştı.

17 Mayıs’ta Almanya’nın Münih kentindeki Lenbachhaus Müzesi’nde açılan sergi, rekor bir katılımla büyük ilgi gördü. Açılış günü 1.300 kişiyi ağırlayan sergide, müze girişinde uzun kuyruklar oluştu. Sergi, sanat ve edebiyat dünyasından önemli isimler tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

“Şeylerin Tesellisi” sergisinde, Dresden SKD Müzesi ve Münih Lenbachhaus Müzesi koleksiyonlarında yer alan Klee, Kubin, Vermeer ve Watteau gibi önemli sanatçıların eserlerinden ilham alınarak üretilen 26 yeni enstalasyonun yanı sıra, Orhan Pamuk’un çizimleri, defterleri ve fotoğraflarından oluşan eserler de sergileniyor. Sergi, 13 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Serginin açılış konuşmasını, serginin eş küratörlüğünü de üstlenen Lenbachhaus Müzesi Müdürü Matthias Mühling yaptı. Mühling, Pamuk’un yazar kimliğinin ötesinde, fotoğrafçı, illüstratör, küratör ve müze kurucusu kimliklerine de dikkat çekerek, Pamuk için “O çok daha fazlasıdır” ifadesini kullandı.

Lenbachhaus Müzesi’nde sergilenen tanıtım metninde, Orhan Pamuk’un eserlerinin yazı ile ilişkisi hakkında detaylı bilgilere yer verildi. Metinde, “İlk olarak Dresden’de açılan gezici serginin bu durağında Pamuk, Lenbachhaus Koleksiyonu’ndan Paul Klee ve Alfred Kubin gibi sanatçıların eserlerinden yola çıktı. Pamuk, eşyaların bize verebileceği teselli üzerine yoğunlaştı. Yıllardır kendisini meşgul eden kültürel değişim, oksidentalizm, oryantalizm, kurgu, hafıza ve müzelerin rolü gibi temaları yeniden ele aldı” ifadeleri yer aldı.

Serginin açılışında konuşan Orhan Pamuk, “Yıllardır defter ve kâğıtlara yapıp çekmecelerde sakladığım eserlerimi gün ışığına çıkarmam için beni cesaretlendiren Lenbachhaus Müzesi küratörlerine müteşekkirim. 50 yıldır roman yazıyorum. Yazmaya başladığım ilk yıllarda, aslında ressam olmak isteyen biri olarak güçlü bir girişimle içimdeki ressamı öldürmeye çalıştım. Kararlı bir biçimde kendimi bir yazara dönüştürdüm. Bu yüzden resim yaptığımda mutlu oluyorum. Yazarken her zaman birçok şey düşünüyorum; araştırıyorum, ölçüp biçiyorum, formu düşünüyorum… Yazarken kafamı birçok şey meşgul ediyor. Resim yaparken ise sadece kendimi ifade ediyorum” dedi.

Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” sergisi, geçen yıl Almanya’nın Dresden kentinde sanatseverlerle buluşmuştu. Serginin sıradaki durakları ise Çekya’nın başkenti Prag’da bulunan DOX Müzesi ve Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Picasso Müzesi olacak. Ayrıca, Pamuk’un yeni romanı “Kâğıt Oynayanlar” üzerinde çalışmaya devam ettiği belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu