Etkinliğe, yazar Şeyhmus Diken, Buket Uzuner, Feridun Andaç, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fethi Demir ve Dr. Şehnaz Nigar Çelik, akademisyen Christina Zenginoğlu, yönetmen ve gazeteci Nebil Özgentürk ile dengbêj Salihê Qûbîni gibi önemli isimler katıldı.
“Yaşar Kemal, Vanlıdır”
Etkinlikte, Kıraathane Van Edebiyat Evi adına konuşan gazeteci Arif Karakaş, Van’ı edebiyatın merkezi yapma hedeflerinin altını çizdi. Karakaş, “Amacımız Van Denizi’nin limanından bir gemiyi karşı limana ulaştırmak. 2024 yılına Yaşar Kemal’le başladık, 2025’te de onu anarak devam etmek istedik. Yaşar Kemal gibi dünyaca ünlü bir yazarı, bir şehre indirgemek istemiyoruz, fakat hakikat şudur: Yaşar Kemal Vanlı’dır” diyerek şehrin yazarla olan bağını vurguladı.
Ayşe Semiha Baban’dan Canlı Bağlantı
Sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamayan Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, canlı bağlantıyla etkinliğe katılarak konukları selamladı. Baban, “Yaşar Kemal’in bahçenin en güzel çiçeği olduğunu ve onun hep canlı kalması için uğraşıldığını biliyorum. Bu etkinlikte yer alamadığım için üzgünüm, ancak Yaşar Kemal’in anıldığı bu buluşmaya katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yaşar Kemal’in Edebiyatında Doğa ve Gerçeklik
Yazar Şeyhmus Diken, Yaşar Kemal’in edebiyatıyla doğa arasındaki güçlü bağa dikkat çekti. Diken, “Yaşar Kemal’in edebiyatında doğa bir büyüyle anlatılır. Yaşar Kemal, doğayı sadece anlatmakla kalmaz, onu yaşar. Van şimdi, Yaşar Kemal’in şehri. Onun vefa borcumuzu ödeyelim ki, usta toprağında rahat uyusun” dedi.
Kürtçe Sohbetler ve Yaşar Kemal’in Mirası
Dengbêj Salihê Qûbîni, Yaşar Kemal ile Kürtçe yaptığı sohbetlere değinerek, “Biz Yaşar Kemal’le hep Kürtçe konuşurduk. Bir gün Ayşe Semiha Hanım trafiğe takılmasın diye, o Kürtçe ‘Dur hele bir daha böyle bir hazine bulamam’ diyordu” ifadelerini kullandı. Qûbîni, Yaşar Kemal ile geçirdiği zamanları ve onunla kurduğu derin bağı anlattı.
Yaşar Kemal’e Veda: Bir Belgesel ve Anılar
Etkinlikte ayrıca yönetmen Nebil Özgentürk’ün çektiği Yaşar Kemal’i Van’da Selamlıyoruz: Büyük Ustanın Aile Köklerinin İzinde adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Özgentürk, Yaşar Kemal’in hayatına dair anılarını paylaşarak, “Yaşar Kemal, hem vicdanlı bir yazar hem de Türkiye’nin ilk burs vakfını kuran bir isimdi. Onun gibi bir ustaya böyle bir veda etmek çok anlamlı” dedi.
Yaşar Kemal ve Toplumsal Hafıza
Yazar Feridun Andaç, Yaşar Kemal ile yaptığı sohbetlerden bahsederek, “Yaşar Kemal, yazdıklarıyla toplumsal, kültürel ve siyasal hafızayı oluşturdu. O, sadece bir yazar değil, toplumun belleğiydi” şeklinde konuştu.
Van’da Yaşar Kemal için düzenlenen bu anlamlı etkinlik, usta yazarın edebiyat dünyasında bıraktığı derin izleri bir kez daha hatırlatırken, şehrin bu mirasa sahip çıkma kararlılığını da pekiştirdi.