Gılgamış Destanı’nın Kayıp Bölümleri Yapay Zeka ile Ortaya Çıkıyor!
Uygarlık tarihinin en eski edebi eserlerinden biri olan Gılgamış Destanı, yeni geliştirilen bir algoritma sayesinde gizemlerini gün yüzüne çıkarıyor.
Ludwig Maximilian Üniversitesi Asuroloji Enstitüsü tarafından hayata geçirilen Fragmentarium projesi, kil tabletlerdeki kayıp satırların yeniden inşasını hızlandırmayı hedefliyor. Profesör Enrique Jiménez, yapay zekanın bu süreçte devrim yarattığını belirterek, “Büyük bir veri tabanı oluşturarak önemli ilerlemeler kaydediyoruz,” dedi.
1872’de George Smith tarafından okunan destanın eksik parçaları, arkeolojik kazılar ve müze buluntularıyla 150 yıldır araştırılmakta. Ancak now hele eski Babil yazısını çözme yeteneğiyle Fragmentarium, bu süreçleri hızlandırarak 1.500 tablet parçasındaki metinleri başarılı bir şekilde eşleştirdi. Jiménez, yapay zekanın metinlerin analizini hızla gerçekleştirme yeteneğini vurguladı.
Yeni keşifler arasında Enkidu’nun Gılgamış’ı canavarı öldürmemesi için ikna etmeye çalıştığı sahneler yer alıyor. Ayrıca, M.Ö. 130 yılına tarihlenen yeni bir tablet, destanın kopyalanmaya ve paylaşılmaya devam ettiğini gösteriyor. Gılgamış Destanı’nın yaklaşık yüzde 30’unun hâlâ kayıp olması, bilim insanlarının keşiflerine devam edeceği anlamına geliyor.