Cibali Tramvay Durağı’na Orhan Kemal Adı Verilmesi Teklif Edildi
Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından İstanbul Cibali Tramvay Durağı’na ölümünün 50’nci yulında Orhan Kemal’in adının verilmesi teklif edildi. Orhan Kemal’in adının verilmesi ile birlikte adının bir kez daha ölümsüz olacağı ifade edildi.
Türkiye Yazarlar Sendikası Açıkladı
Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından İstanbul’da yılbaşında faaliyete geçeceği duyurulmuş olan Eminönü – Cibali – Alibeyköy tramvay hattında yer alan Cibali Durağı için Orhan Kemal’in adının verilmesi teklif edildi. Sendika tarafından yapılan açıklamada “Vefatının ellinci yılında emekçi halkların yazarı olan Orhan Kemal’in adının verilmesi Cibali ile özdeştirecek olan bu kararın alınmasını destekliyor ve sendikanın talebi olarak duyuruyoruz,” denildi.
Açıklamada aynı zamanda şu ifadelere de yer verildi: “Bu hatta bulunan Cibali Durağı’na, bu semtte çok uzun seneler yaşamış, unutulmaz olan pek çok eserini de burada bulunan evinde yazmış olan Orhan Kemal’in adının verilmesi ile kampanya başlatıyoruz.”
Uzun Yıllar Cibali’de Yaşadı
İstanbul Cibali semtinde Orhan Kemal uzun yıllar boyunca yaşadı. Orhan Kemal, bugün kendi adını taşıyan sokakta 20 numaralı iki katlı betonarme bir evde oturdu. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan yazar 1914 yılında Adana’da dünyaya geldi. Adana’da küçük yaşlarda fabrikalarda çalıştı. 1950 yılından itibaren ise eşi ve çocukları ile birlikte İstanbul’da yaşamaya başlamıştı. Özellikle pek çok eserini bu semtte yazdı ve Orhan Kemal’in hikaye ve romanlarına yansımış olan karakterlerin çoğunun da Cibali semtinde gördüklerine dayandırıldığı öne sürülüyor. 1970 yılında vefatı sonrasında evi koruma altına alınmıştı ancak uzun yıllar bakımsızlıktan kötü bir hale gelmişti. Daha sonra çocuklarının girişimleri ile ev tekrar koruma altına alınmış ve oturmuş olduğu sokağa da Orhan Kemal Sokağı adı verilmişti.