Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Yaşam

    10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

    10 Ocak, Türk basın tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olan Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlandığı gündür.
    Pelin YılmazPelin Yılmaz10 Ocak 2025
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    4 Ocak 1961’de kabul edilen ve 10 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 212 Sayılı Kanun, gazetecilerin sosyal ve hukuki haklarını güvence altına alan bir düzenleme olarak tarihe geçti. Bu kanun, gazetecilere iş sözleşmelerinde yazılı güvence sağlayarak çalışma koşullarını iyileştirdi. Ancak bu düzenleme, basın patronları tarafından tepkiyle karşılandı ve gazeteler üç gün süreyle kapatıldı.

    “Dokuz Patron Olayı” ve Boykot Günleri

    212 Sayılı Kanun’un getirdiği haklar, basın patronları arasında büyük bir huzursuzluğa neden oldu. Akşam, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet gibi önde gelen gazetelerin patronları, bu kanunun mesleki sakıncalara yol açacağını savunarak gazetelerini kapatma kararı aldılar. Ancak gazeteciler, boykot sürecinde boş durmadılar ve kendi gazetelerini çıkararak hem mesleklerini savundular hem de haklarını korumak için direnişe geçtiler. Bu gazete “Basın” adıyla yayımlandı ve Çalışan Gazeteciler Günü’nün temellerini atmış oldu.

    Bu boykot olayı, “Dokuz Patron Olayı” olarak bilinir ve Türk basın tarihinde önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilir. Gazetecilerin haklarını savunan bu direniş, Türkiye’deki basın özgürlüğü mücadelesinin simgelerinden biri haline geldi.

    10 Ocak Gazeteciler Günü Kutlamanın Anlamı

    1961-1971 yılları arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanan 10 Ocak, 1971 askeri müdahalesi sonrası gazetecilerin birçoğunun haklarının geri alınmasıyla “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlandı. Bugün, bu özel gün gazetecilik mesleğini onurlandırmanın yanı sıra basın özgürlüğünün önemine de dikkat çekmek amacıyla kutlanıyor. Gazeteciler, halkın haber alma hakkını savunarak, ülke genelinde basın özgürlüğü için mücadelerine devam etmektedirler.

    212 Sayılı Kanun’un Getirdiği Haklar ve Mücadele

    212 Sayılı Kanun, gazetecilere yazılı iş sözleşmesi, işin türü ve ücretin belirlenmesi gibi haklar tanıyarak basın emekçilerinin sosyal güvencelerini güçlendirdi. Aynı zamanda, Basın İlan Kurumu’nun kurulmasına zemin hazırlayan 195 Sayılı Kanun ile birlikte gazetecilerin sosyal güvenceye kavuşması sağlandı. Ancak bu gelişmeler, basın patronlarıyla gazeteciler arasında büyük bir mücadeleyi de doğurdu.

    Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Günümüz Durumu

    Bugün Türkiye’de gazetecilik, tarihinin en zorlu dönemlerinden birini yaşıyor. Basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ve baskılar artarken, gazeteciler hala halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşabilmesi için mücadele etmeye devam ediyor. 10 Ocak, sadece gazetecilere hak ettikleri saygıyı göstermek için değil, aynı zamanda basın özgürlüğü için verilen mücadelenin de bir hatırlatıcısı olarak kutlanıyor.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

     Geleceğin İş Modelleri: Değişen Dünyaya Ayak Uydurmak

    14 Kasım 2025

    Şifre Değişince Instagram’dan Çıkış Olur Mu?

    27 Ekim 2025

    Türk Sinemasının Kötüleri Bu Kez Güldürmeye Geliyor

    15 Ekim 2025
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Earl Spencer’dan Diana’ya dair yeni anı kitabı

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Earl Spencer’dan Diana’ya dair yeni anı kitabı

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Minimal Phone 2 tanıtıldı: Fiziksel klavyeli telefonlar dönüyor!

    Apple’ın Eylül Etkinliğinde Tanıtılması Beklenen Ürünler Ortaya Çıktı

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz