Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Teknoloji

    5D cam-kristal bellek teknolojisi gerçek oldu!

    Melih KayagilMelih Kayagil16 Aralık 2025
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    İngiltere merkezli SPhotonix adlı girişim, uzun süredir teorik olarak tartışılan cam tabanlı veri depolama teknolojisinde önemli bir kilometre taşına ulaştığını duyurdu. Şirketin geliştirdiği 5D Memory Crystal adını verdiği bu yeni sistem, füzyon silika cam diskler üzerine kurulu ve verilerin camın içine nanoskopik yapılar halinde yazılmasını sağlıyor. Bu yaklaşım, veriyi beş farklı boyutta saklama imkanı sunarak, geleneksel depolama yöntemlerine kıyasla önemli bir kapasite artışı sağlıyor.

    Teknolojinin temelinde, camın içindeki nanoyapıların yönelimi ve yoğunluğu gibi faktörler kullanılarak verilerin kodlanması yer alıyor. Okuma işlemi ise polarize ışık yardımıyla optik yöntemlerle gerçekleştiriliyor. İlk prototiplerde 5 inç çapındaki bir cam disk, 360 terabaytlık veri depolama kapasitesine ulaşabiliyor. SPhotonix, bu medyanın, dış etkenlerden etkilenmeden 13,8 milyar yıl boyunca veri bütünlüğünü koruyabileceğini belirtiyor; bu süre, evrenin tahmini yaşına denk geliyor. Cam belleklerin enerji gerektirmeden veri tutabilmesi ve air gap yapısında çalışabilmesi, onları çevre dostu bir depolama çözümü haline getiriyor.

    Mevcut prototiplerde yazma hızları yaklaşık 4 MB/s, okuma hızları ise 30 MB/s seviyesinde bulunuyor. Ancak şirket, üç ila dört yıl içinde bu hızları 500 MB/s’ye çıkarma hedefiyle çalışıyor. Bu hedefe ulaşılması durumunda, sistemin operasyonel olarak da daha rekabetçi hale gelmesi bekleniyor. Donanım maliyetleri de dikkate alındığında, bir yazma ünitesinin yaklaşık 30 bin dolar, bir okuma ünitesinin ise yaklaşık 6 bin dolar seviyesinde olması planlanıyor. Ayrıca, yaklaşık 18 ay içinde sahada kullanılabilecek taşınabilir bir okuma cihazı da piyasaya sürülecek.

    SPhotonix, önümüzdeki iki yıl içinde veri merkezlerinde pilot uygulamalar başlatmayı ve özellikle erişim gecikmesinin kabul edilebilir olduğu arşiv senaryolarına odaklanmayı hedefliyor. Bu tür uygulamalar, yasal arşivler ve kültürel veri setleri gibi uzun süre erişilmeyen ancak veri bütünlüğünün korunması gereken alanlarda kullanılabilir. Bu girişim, Microsoft’un Project Silica ve Cerabyte gibi diğer şirketlerin seramik bazlı çözümlerine ek olarak, cam tabanlı depolama teknolojilerinin potansiyelini gösteriyor. SPhotonix’in farklılaşan yaklaşımı, cam medyasını ve optik platformunu mevcut veri merkezi mimarilerine lisanslamayı hedefliyor. 5D cam bellek teknolojisinin gerçek dünyada yaygın bir çözüm haline gelip gelmeyeceği, yoğunluk, performans ve maliyet gibi faktörlere bağlı olarak belirlenecek.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Melih Kayagil

    Teknolojiyi seviyorum ve yıllardır teknoloji içerikleri üretiyorum.

    GÖZ ATIN

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    24 Ağustos 2026

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    14 Ağustos 2026

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    13 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Savaşın Edebiyatla Kesişiminde Beş Kitaplık Okuma Rotası

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Minimal Phone 2 tanıtıldı: Fiziksel klavyeli telefonlar dönüyor!

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz