Havaların soğumasıyla ekim kendini yavaşça göstermeye başladı. Ekim ayına sinema ayı da desek yanlış olmaz. Yıl boyunca çok beklenen kültür-sanat izlencelerinden Filmekimi, 3-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’a sonbahar kadar sinemayı da beraberinde getirecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Paribu sponsorluğunda yapılması planlanan festival İstanbul’dan sonra 9-12 Ekim’de Ankara’ya, 16-19 Ekim’de Eskişehir’e, 23-26 Ekim’de ise İzmir’e uğrayacağını da belirtmeden geçmeyelim.
Filmler Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City’s Nişantaşı cineWAM, Kadıköy’de ise Kadıköy Sineması ve Paribu Art’ta gösterilecek. Ankara’da Kült Kavaklıdere, Eskişehir’de Sinema Anadolu, İzmir’de ise Paribu Cineverse Konak Pier İzmir’de sinemaseverlerle buluşacak.
Filmekiminde, uluslararası başarılara imza atmış; günümüz sinemasına yön veren Venedik’ten, Berlin’e pek çok festivalde ödüller almış veya gösterilmiş filmler izlencede yer alıyor. Filmlerden göze çarpan birkaçını seçkimizde sizlere derledik.

EDDINGTON
Yönetmen: Ari Aster
Oyuncular: Joaquin Phoenix, Pedro Pascal, Luke Grimes, Deirdre O’connell, Micheal Ward, Amélie Hoeferle, Austin Butler, Emma Stone
Tam anlamıyla modern dünyanın kâbusu “Eddington”, yalnızca yılın en çok konuşulan filmlerinden biri değil, her Ari Aster yapımı gibi hayrete sürükleyecek bir film. Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan “Eddington”, 2020 yılında pandemi esnasındaki ABD’nin New Mexico eyaletinde geçiyor. Maske zorunluluğu ile başlayan film, küçük bir kasabanın şerifiyle belediye başkanı arasındaki anlaşmazlıkla, komşunun komşuya düşman olup vahşet dolu bir karmaşaya sürüklenmesini anlatıyor.

HIND RAJAB’IN SESİ
THE VOICE OF HIND RAJAB
Yönetmen: Kaouther Ben Hania
Oyuncular: Saja Kilani, Motaz Malhees, Clara Khoury, Amer Hlehel
Gazze’de altı yaşlarındaki bir kız çocuğu İsrail ateşi altında kalan bir arabanın içinde mahsur kalmış, kurtarılmak için yalvarmaktadır. Kızılay gönüllüleri küçük kızı kurtarmak için ellerinden gelen her şeyi denerler. Çocuğun adı Hind Rajab’dır. Filmdeki telefon kayıtlarındaki ses, çocuğun gerçek sesidir. “Hind Rajab’ın Sesi”, Tunus’un Oscar adayı oldu.

BAŞKA YOLU YOK
NO OTHER CHOICE
Yönetmen: Park Chan-Wook
Oyuncular: Lee Byung-Hun, Son Ye-Jin, Park Hee-Soon, Lee Sung-Min, Yeom Hye-Ran, Cha Seung-Won
Filmlerinde çoğunlukla insan doğasının karanlık yerlerine değinen Park Chan-Wook, bu filminde insanlığını yitirmeyi göze alan bir adamı konu alıyor. Man-Soo, yıllarca çalıştığı şirketten aniden kovulur. Hayatını yoluna koymak için durmadan çabalar, en sonunda dibe vurunca rakiplerini öldürmekten başka seçeneği kalmaz. Film, Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı. 2005 yılında aynı romanı filme uyarlayan Costa-Gavras, Park Chan-Wook’a film için destek verdi. Man-Soo rolünü “Squid Game”den tanıdığımız Lee Byung-Hun’un canlandırdığı film, Güney Kore’nin Oscar adayı oldu.
SESİN HİKÂYESİ
THE HISTORY OF SOUND
Yönetmen: Oliver Hermanus
Oyuncular: Paul Mescal, Josh O’connor, Chris Cooper, Molly Price, Raphael Sbarge, Swanny Samparo, Hadley Robinson
Yıl 1917; savaş̧ dünyayı kasıp kavurmaktadır. Kentucky’nin taşrasından gelen yetenekli şarkıcı Lionel ile karizmatik öğrenci David konservatuarda tanışır. Lionel ile David 1920’de, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla halk şarkılarını toplamak için birlikte çokça vakit geçirmeye başlarlar. Yıllar geçer, zaman onları ayırsa da aralarındaki bağ
asla kopmaz. 1917’den 1980’lere uzanan “Sesin Hikâyesi” duygusal işleyişi, muhteşem sinematografisi ve müziğiyle gençlik ateşinin geçip gidişini, tutku ve pişmanlıkları başarıyla sinemaya taşıyor.
BABA ANNE KIZ KARDEŞ ERKEK KARDEŞ
FATHER MOTHER SISTER BROTHER
Yönetmen: Jim Jarmusch
Oyuncular: Cate Blanchett, Vicky Krieps, Adam Driver, Mayim Bialik, Tom Waits, Charlotte Rampling, Indya Moore, Luka Sabbat
Bağımsız sinemanın ustası Jim Jarmusch, altı yıllık bir aradan sonra komik fakat hüzünlü bir filmle beyazperdeye geri dönüyor. Eylülde Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan’ı kazanan “Baba Anne Kız Kardeş̧ Erkek Kardeş”, dokunaklı bir aile dramı. Yetişkin çocuklar ve mesafeli ebeveynleri arasındaki ilişkileri ele alan film, her biri farklı ülkede geçen üç bölümden oluşmakta. “Baba Anne Kız Kardeş̧ Erkek Kardeş”̧ içinde kendi melankolisini taşıyan bir komedi.
BUGONIA
Yönetmen: Yorgos lanthimos
Oyuncular: Emma Stone, Jesse Plemons, Aidan Delbis, Stavros Halkias, Alicia Silverstone
Yorgos Lanthimos’un Venedik’te prömiyerini yapan yeni filmi yoğun Lanthimos öğeleriyle dolu eğlenceli bir gerilim-bilimkurgu. Film, komplo teorilerine takıntılı iki gencin, büyük bir holdingin dünyayı yok etmeye niyetli bir uzaylı olduğuna inandıkları CEO’sunu kaçırmalarını konu alıyor. 35mm filme çekilen Bugonia, Jang Joon-Hwan’ın 2003 tarihli “Save the Green Planet!” filminden esinlenmiş.
SIRAT
SIRÂT
Yönetmen: Oliver Laxe
Oyuncular: Sergi López, Brúno Nuñez, Stefania Gadda, Joshua Liam Henderson, Tonin Janvier, Jade Oukid, Richard Bellamy
Çölün ortasında, rave müziğin ritmiyle, nefes nefese temposuyla “Sırat”, tüm duyuları saran, adeta kıyametin gölgesindeki bir bilimkurgu. Sırat, bir babanın oğluyla beraber, Fas’ın güneyindeki dağların derinliklerinde, sırra kadem basan kızı Mar’ın izini sürmesini anlatıyor. 16mm film ile çekilen “Sırat”, İspanya’nın Oscar adayı oldu.
MAVİ AY
BLUE MOON
Yönetmen: Richard Linklater
Oyuncular: Ethan Hawke, Margaret Qualley, Bobby Cannavale, Andrew Scott
Amerikan müzikallerini seviyorsanız bu film tam sizlik. Mavi Ay 1943’te, artık Hart ile çalışmamaya karar veren Richard Rodgers’ın büyük başarı kazanan müzikali Oklahoma’nın açılış partisinde, tek bir gecede geçiyor. Unutulmaz bir sanatçıya övgü niteliği taşıyan film, aynı zamanda savaş dönemi Amerika’sını ve Broadway’in perde arkasını da benzersiz bir hikaye ile anlatıyor.
GEBER AŞKIM
DIE MY LOVE
Yönetmen: Lynne Ramsay
Oyuncular: Jennifer lawrence, Robert Pattinson, Lakieth Stanfield, Sissy SpAcek, Nick Nolte
Yönetmenin daha önceki yapımı “Kevin Hakkında Konuşmalıyız”ın hissini veren bu psikolojik dram, yeni anne olduktan sonra akıl sağlığını korumak için çabalayan Grace’i anlatıyor. Taşranın ortasında her şeye uzak, eski bir evde yaşayan Grace, gerçeklik ve hayal algıları içiçe girerken yavaşça deliliğe gidiyor. Arjantinli yazar Ariana Harwicz’in aynı adlı romanından uyarlanan “Geber Aşkım”, prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yaptı. Ramsay’in yönetmenliği ve Jennifer Lawrence’ın Grace rolündeki performansı şimdiden Oscar adaylığı için konuşuluyor.
DÜŞÜŞÜN TINISI
SOUND OF FALLING
Yönetmen: Mascha Schilinski
Oyuncular: Hanna Heckt, Greta Krämer, Filip Schnack, Helena Lüer, Anastasia Cherepakha, Susanne Wuest
Dört kızın gençlikleri farklı çağlarda, Almanya’nın kuzeyindeki aynı çiftlikte geçer. Birbirlerinden zamanla ayrılmış olsalar da kızların hayatları birbirini yansıtmaya başlar. Aile ilişkilerini gizemli ve poetik anlatımıyla beyaz perdeye taşıyan film gençliğin çelişkilerinden; travma ve hafızadan ilhamını alıyor. Film hayatta kalmaya çalışan kadınların deneyimlerini ele alarak izleyiciyi hikayenin içine çekiyor. “Düşüşün Tınısı” Almanya’nın Oscar adayı oldu.
MANEVİ DEĞER
SENTIMENTAL VALUE
Yönetmen: Joachim Trier
Oyuncular: Renate Reinsve, Stellan Skarsgård, Elle Fanning, Inga Ibsdotter Lilleaas
İki kız kardes bir zamanlar ünlü bir yönetmen olan babaları Gustav ile yıllar sonra yeniden karşılaşırlar. Bir süredir yıldızı sönmüş olan Gustav, oyunculuk yapan kızına yeni filminde bir rol teklif eder; fakat kızı bu teklifi reddeder. Gustav’ın bu rolü Hollywood’daki genç bir yıldıza verdiği ortaya çıkınca, iki kız kardeşin acı anıları yeniden su yüzüne çıkar. Aile dinamikleri, hırs ve sanatın karanlık dehlizlerine inen “Manevi Değer”, Norveç̧’in Oscar adayı oldu.
AYNALAR NO.3 OKYANUSTA BİR TEKNE
MIRRORS NO. 3
Yönetmen: Christian Petzold
Oyuncular: Paula Beer, Barbara Auer, Matthias Brandt, Enno Trebs
Christian Petzold’un yeni filmi, görünüşte huzurlu bir taşra evinde geçiyor. Trajik bir trafik kazasından yara almadan kurtulan Laura derinden sarsılmıştır. Kazayı gören bir kadın, iyileşene kadar Laura’yı yakınlardaki evinde misafir eder. Hayatlarındaki boşlukları doldurmak ve iyileşmek isteyen bu iki yalnız kadın, aile benzeri bir yapı kurarlar. Ancak bir noktadan sonra ne geçmişleri ne de sırları artık görmezden gelmek mümkün olmayacaktır. Film, dünya prömiyerini Cannes’da yaptı.

GÖRÜNMEZ KAZA
IT WAS JUST AN ACCIDENT
Yönetmen: Jafar Panahi
Oyuncular: Vahid MobAsseri, Maryam Afshari, Ebrahim Azizi, Hadis Pakbaten, Majid Panahi, Mohamad Ali Elyasmehr
Yönetmenin Cannes’da Altın Palmiye kazanan son filmi, intikam olgusunu ahlaki yönden ele alıyor. Panahi bu yeni filmini hapisten çıktıktan hemen sonra, yetkililerden resmi izin almadan çekmiş. Gergin ruh hali baskın filmde bir adam, hapishane günlerinden işkencecisi olduğuna inandığı biriyle karşılaşıyor. Ancak bu iyi aile babası, yaşananlarla ilgisi olduğunu inkâr ediyor ve böylece şüphe ağır basıyor. Film, mizahi öğeler ile trajediyi bir arada barındırıyor. “Görünmez Kaza”, Fransa’nın Oscar adayı oldu.