Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Kültür

    Tarihi Burç Duvarına Klima Delinerek Zarar Verildi

    Pelin YılmazPelin Yılmaz17 Ekim 2025
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Antalya’nın tarihi merkezi Kaleiçi’nde bulunan ve binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Balıkpazarı Burcu’nda, klima montajı nedeniyle tahribat yapıldığı tespit edildi. Helenistik dönemden başlayarak Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerini de kapsayan zengin bir tarihe sahip olan bu yapı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralanarak süs eşyaları dükkanı olarak kullanılıyordu. Milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu tarihi burcun duvarlarının, klima montajı sırasında matkapla delinmesi tepkilere yol açtı.

    Olay, bir vatandaşın 10 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı şikayet üzerine ortaya çıktı. Şikayette, burca klima dış ünitesi takılması ve taşların delinmesinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, sorumlular hakkında işlem yapılması ve tarihin zarar görmesinin engellenmesi talep edildi.

    Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilileri, klima montajı ve duvarın delinmesiyle ilgili olarak kendilerine herhangi bir başvuru veya izin talebinin olmadığını açıkladı. İncelemelerde, klima iç ve dış üniteleri arasındaki bağlantıyı sağlamak için duvarın delinerek kablo kanalları açıldığı ve dış ünitenin burcun taş duvarına metal ayaklarla sabitlendiği belirlendi. Uzmanlar, bu tür uygulamaların tarihi dokunun özgünlüğüne ve taşıyıcı yapısına kalıcı zararlar verebileceği konusunda uyarıyor.

    Selçuklu tarihi uzmanı Dr. Mahmut Demir, dört tarafı açık olan Balıkpazarı Burcu’nun Alaeddin Keykubad tarafından 1226 yılında Antalya’da tahkim ettirilen su hattı üzerindeki bir burç olduğunu ifade etti. Kaleiçi’nin önemine değinen Demir, bölgenin milattan önce 2. yüzyıl ortalarında Pergamon Kralı 2. Attalos Philadelphus tarafından kurulduğunu ve o dönemden itibaren surlarla çevrili müstahkem bir kent olduğunu belirtti.

    Demir, Kaleiçi’ndeki surların Helenistik dönemde inşa edilmeye başlandığını, ancak Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde de tahkim edildiğini vurguladı. Bu surların, farklı medeniyetlerin mimari unsurlarını taşıdığını ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Balıkpazarı Burcu’nun, Alaeddin Keykubad dönemine ait kitabeleri üzerinde bulunduran nadir burçlardan biri olduğunu ve şehrin merkezi konumunda yer aldığını ifade etti.

    Demir, Balıkpazarı Burcu’nun Helenistik dönemde temellerinin atıldığını ve üzerinde Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı izleri taşıdığını belirtti. Burcun, geçmişte Müslüman ve gayrimüslim mahalleleri arasındaki geçişi sağlayan bir kapının yanında bulunduğunu ve Antalya’yı yansıtan önemli bir sembol yapı olduğunu vurguladı. Bu nedenle, korunması ve toplumsal hafızada yaşatılması gerektiğini söyledi.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    20 Ağustos 2026

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    18 Ağustos 2026

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    14 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Necib Mahfuz’un bilinmeyen tiyatro dünyası İngilizce okurla buluşuyor

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Savaşın Edebiyatla Kesişiminde Beş Kitaplık Okuma Rotası

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Necib Mahfuz’un bilinmeyen tiyatro dünyası İngilizce okurla buluşuyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz