20 ve 21 Ağustos geceleri, Ay’ın hilal şekli, Güneş Sistemi’nin parlak gezegenleriyle bir araya gelerek doğu ufkunda olağanüstü bir görsel şölen sunacak.
Güneşin doğuşundan kısa bir süre önce, tahmini olarak saat 4:00 ile 5:00 arasında, Ay gökyüzünde Merkür, Venüs ve Jüpiter’e eşlik ederek büyüleyici bir manzara oluşturacak.
Son haftalarda gökyüzünü gözlemleyenler, gezegenlerin gözlem saatlerinin her zaman ideal olmadığını fark etmişlerdir. Ancak Merkür, Venüs, Jüpiter ve Satürn şu sıralar çıplak gözle görülebilir durumda. Bu gezegenleri gözlemlemenin tek zorluğu, gün doğumundan önceki kısa zaman dilimine denk gelmeleri. Bu nedenle, bu gök cisimlerini görmek için erkenden kalkmak ve doğu yönünün açık, ağaç veya binalardan arındırılmış olması gerekiyor. Gözlemlerin gün doğumundan önce yapılması büyük önem taşıyor, zira çıplak gözle Güneş’e bakmak kalıcı göz hasarlarına neden olabilir.
20 Ağustos sabahı gökyüzünde benzersiz bir görünüm belirecek. Stellarium yıldız gözlem sitesine göre, hilal şeklindeki Ay, Venüs ve Jüpiter ile birlikte bir üçgen oluşturacak. Doğuda, güneşin doğuşundan hemen önce bakıldığında bu üçlü görülebilir. Ay, Jüpiter’in solunda ve Venüs ise ikisinin altında yer alarak üçgeni tamamlayacak. BBC Science Focus dergisine göre, eğer ufuk açıksa Merkür’ü de görmek mümkün. Üçgenin solunda, İkizler Takımyıldızı’nın yıldızları olan Castor ve Pollux adında iki parlak yıldız da görülebilecek.
21 Ağustos sabahı ise Merkür, Venüs ve Jüpiter aynı noktadan, aynı saatlerde doğacak. Ancak Ay, bu sefer daha doğuya kaymış ve daha ince bir hilal şeklinde görünecek. Mersin Balığı Dolunayı’ndan bu yana küçülen Ay, artık yeni ay evresine yaklaşıyor. Bu nedenle gökyüzünde ayı seçmek oldukça zor olacak. Eğer ayı fark edebilirseniz, Merkür’ün hemen üzerinde konumlandığını görebilirsiniz. Merkür ve Ay, Castor ile Pollux yıldızlarıyla neredeyse düz bir çizgi oluştururken, Venüs ve Jüpiter bu hattın sağ tarafında parlayacak.
