Çankaya Belediyesi’nin düzenlediği “2. Ahmet Say Edebiyat ve Müzik Ödülleri” töreni, Atatürk Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Edebiyat ve müzik alanlarında verilen ödüller, edebiyat dalında Murathan Mungan’a, müzik dalında ise Nil Venditti’ye verildi. Gecede Ahmet Say’ın oğlu, piyanist Fazıl Say, mezzosoprano Seda Kırankaya ve Bilkent Oda Orkestrası sahne aldı.
Tören, tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü’nün seslendirdiği ve Taner Alp’in yazdığı Ahmet Say’ı anlatan bir belgeselle başladı. Yekta Kopan’ın sunumuyla devam eden törende, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP milletvekilleri ve belediye başkanlarının mesajları okundu.
Faik Özdemir açılış konuşmasında, Ahmet Say’ın niteliklerini anlatmanın mümkün olmadığını belirterek, ne söyleseler eksik kalacağını ifade etti.
Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güler, Ahmet Say’ın sadece nota defterlerinde değil, sanatın onurunda ve aydınlık Türkiye idealinde yaşamaya devam ettiğini vurguladı. Sanatın halkın sesi ve bireyin özgürleşme biçimi olduğunu belirterek, ödül alan sanatçıları tebrik etti.
Konuşmaların ardından, heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından tasarlanan heykelcikler ödül sahiplerine takdim edildi.
Ali Cengizkan, Aydın Çubukçu, Oğuz Demiralp, Yekta Kopan ve Fahri Özdemir’den oluşan edebiyat seçici kurulu, Murathan Mungan’ı ödüle oybirliğiyle uygun gördü.
Murathan Mungan konuşmasında, 2025 yılının yazarlığının 50. yılı ve aynı zamanda 70. yaşı olduğunu belirterek, görülmüş olmanın verdiği keyfi yaşadığını ve bu yüzden heyecanlı olduğunu ifade etti. Şairlerin ve yazarların yaşarken bilinmesinin önemine değinerek, değeri bilinmeyen Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Oğuz Atay’a kadar bıraktıkları mirasın önemini hatırlatmak istediğini söyledi. Ayrıca, ülkenin geçmişte şair ve yazarlarını nasıl yoksulluğa ittiğini ve sürgün ettiğini hiç unutmadığını, bugün gelinen noktada onların verdiği mücadelenin açtığı yolu bildiğini ve unutmadığını belirtti.
Fazıl Say, Görgün Taner, Kadir Dursun, Bülent Evcil ve Çağatay Akyol’dan oluşan müzik seçici kurulu ise müzik ödülünü genç orkestra şefi Nil Venditti’ye verdi.
Nil Venditti ödülünü alırken, herkese teşekkür ederek, 2018’de ilk konserlerini Ankara’da verdiğini ve o geceden bu geceye uzanan sürecin kendisi için büyük bir gurur olduğunu ifade etti.
Tören, piyanist Fazıl Say, mezzosoprano Seda Kırankaya ve Bilkent Oda Orkestrası’nın sahne almasıyla sona erdi.
