Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Kültür

    Mısır’ın Yeni Hazinesi: 1 Milyar Dolarlık Müze Açıldı

    Pelin YılmazPelin Yılmaz8 Kasım 2025
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Kahire yakınlarında konumlanan ve “dördüncü piramit” olarak da anılan Büyük Mısır Müzesi, görkemli bir açılış töreniyle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Müze, konuklarına antik çağlardan günümüze uzanan bir zaman yolculuğu vadediyor.

    Müzenin girişinde, 2006’da Kahire şehir merkezindeki meydandan taşınan, 11 metreyi aşan 2. Ramses heykeli ziyaretçileri karşılıyor. Heykel önünde fotoğraf çektiren ziyaretçiler, Antik Mısır uygarlığının çeşitli dönemlerine ait eserlerin arasında tarihi bir keşfe çıkıyorlar.

    Yirmi yılı aşkın bir sürede inşa edilen Büyük Mısır Müzesi, yaklaşık yarım milyon metrekarelik bir alana yayılıyor. Salonlar, galeriler ve çeşitli tesisleriyle 100 binden fazla esere ev sahipliği yapan müzenin 50 binden fazla eseri sergileniyor.

    Müzede, tarihi eserlerin yanı sıra dijital altyapı ve artırılmış sanal gerçeklik teknolojileri sayesinde ziyaretçilere eserlerin binlerce yıl önceki hallerini görme ve tarihin sokaklarında gezinme imkanı sunuluyor.

    Müzenin ana girişi 7 bin metrekarelik bir alana yayılıyor ve 2. Ramses heykeli ile birlikte 5 büyük esere ev sahipliği yapıyor. İki yanında 87 eserin sergilendiği, 6 kat yüksekliğindeki devasa merdivenler, ziyaretçileri müzenin yaklaşık 2 kilometre uzağındaki Giza Piramitleri manzarasına ulaştırıyor.

    Müzede, geçici sergi alanlarının yanı sıra 12 ana sergi salonu bulunuyor. Yaklaşık 7 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplayan Kral Tutankamun Salonu’nda, Tutankamun’un 5 bin 992 parçadan oluşan hazineleri, 1922’deki keşfinden bu yana ilk defa toplu olarak sergileniyor. Toplamda 18 bin metrekarelik ana sergi salonlarında Antik Mısır medeniyetine ait çeşitli eserler sergileniyor. Geçici sergi salonları ise 5 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor ve farklı amaçlara hizmet eden dört adet dönüşümlü sergi salonundan oluşuyor.

    Müzede çocuklar da unutulmamış. 5 bin metrekarelik bir alana kurulan Çocuk Müzesi’nde, arkeolojik içeriklerin multimedya ve maketlerle anlatıldığı bölümler yer alıyor. El sanatlarına ayrılan 5 bölümün yanı sıra, müzede özel gereksinimli bireyler için de düzenlemeler yapılmış.

    Tarihi eserlerin incelenmesi ve bilimsel araştırmalar için ayrılan 4 bin metrekarelik tesisler, geçmişe ışık tutacak on binlerce eseri barındırıyor. Müzede ayrıca 1000 metrekarelik ana kütüphane, nadir eserler kütüphanesi, görsel kütüphane, Orta Doğu’nun en büyük tarihi eser restorasyon merkezi, 900 kişi kapasiteli çok amaçlı salon, 500 kişi kapasiteli 3D projeksiyon salonu, özel konuklar için dinlenme salonu ve bahçe, 10 derslik, iki konferans salonu, bilgisayar laboratuvarından oluşan kültür merkezi, restoranlar, yemek alanları ve çeşitli mağazaların bulunduğu ticari alanlar da mevcut.

    Müzenin avlusunda sergilenen ve “güneş tekneleri” olarak bilinen firavun tekneleri, müzenin en önemli parçalarından biri olarak kabul ediliyor. Kral Khufu’ya ait olan ve firavunu öteki dünyaya taşımak için hazırlanan bu cenaze teknelerinin 4 bin 500 yıldan daha eski olduğu belirtiliyor. Büyük Piramit’in yanında bulunan ve 1200’den fazla parçaya ayrılan bu tekneler, aslına uygun olarak restore edildi.

    Müzede, 6 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiş olan Piramitler Restoranı, piramitlere bakan manzarası, tarihi eserler, aromatik bitkiler ve dinlenme alanları içeren bahçeleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca müzede Piramitler Amfitiyatrosu da bulunuyor. Müzenin avlusunda restore edilerek cam bir kaide üzerine oturtulmuş, 2. Ramses’in kartuşunun yer aldığı, 70 ila 100 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen bir dikilitaş da sergileniyor.

    Yaklaşık 1 milyar dolara mal olan ve büyük bir kısmı Japonya’nın kredileriyle finanse edilen müze, 490 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük arkeoloji komplekslerinden biri olma özelliğini taşıyor. Üçgen şeklindeki mimarisiyle “dördüncü piramit” olarak adlandırılan Büyük Mısır Müzesi’nde, Yunan ve Roma dönemlerine ait eserler de sergileniyor. Müzenin logosu, UNESCO ve Uluslararası Mimarlar Birliği’nin himayesinde düzenlenen uluslararası bir yarışmanın ardından belirlenmiş ve 10 Haziran 2018’de tanıtılmıştı. Logo, binanın ve mekanın kimliğini yansıtacak şekilde müzenin yatay perspektifine uygun olarak tasarlandı.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    20 Ağustos 2026

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    18 Ağustos 2026

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    14 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Düşünüyorum Öyleyse Varım Ne Demek?

    2026 Gemini Öğrenciler İçin 1 Yıllık Ücretsiz Abonelik Nasıl Alınır?

    Necib Mahfuz’un bilinmeyen tiyatro dünyası İngilizce okurla buluşuyor

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    2026 Gemini Öğrenciler İçin 1 Yıllık Ücretsiz Abonelik Nasıl Alınır?

    Necib Mahfuz’un bilinmeyen tiyatro dünyası İngilizce okurla buluşuyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz