Ahmet Kaya, ölümünün 25. yılında anıldı. 16 Kasım 2000 tarihinde Paris’teki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren sanatçı için Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda bir anma etkinliği düzenlendi.
“Ahmet Abi’min Şarkıları – Anılar, İzler ve Hasret” başlığı altında gerçekleşen anma gecesinde, Kaya’nın uzun yıllar boyunca birlikte çalıştığı orkestra şefi ve devlet sanatçısı Ümit Yılmaz, şef ve solist olarak sahne aldı. Yılmaz, sahnede Ahmet Kaya ile olan anılarını dinleyicilerle paylaştı. Bu konserin kendisi için bir vefa borcu olduğunu vurgulayarak, bunun sadece bir sahne etkinliğinden öte, bir dostluğun ve kardeşliğin yansıması olduğunu ifade etti.
Konser, Ahmet Kaya’nın sesi ve görüntülerinin eşlik ettiği “Başım Belada” performansı ile başladı. Ardından, “Hani Benim Gençliğim Nerde”, “Kendine İyi Bak”, “Şafak Türküsü”, “Kalan Kır”, “Yazamadım” ve “Kum Gibi” gibi sevilen eserlerinden oluşan bir repertuvar seslendirildi.
Gecenin moderatörlüğünü üstlenen gazeteci ve söz yazarı Ali Çınar, Ahmet Kaya ile geçirdiği yıllardan kesitler sunarak, “Kendine İyi Bak” ve “Hep Sonradan” şarkılarının ortaya çıkış hikayelerini anlattı. Anma etkinliğinde, Kaya’nın yol arkadaşı, kayınbiraderi ve Ümit Yılmaz’ın yakın dostu olan, 2007’de vefat eden şair Yusuf Hayaloğlu da saygı ile anıldı.
Konserde Gece Yolcuları grubundan Edis İlhan ve Uğur Arslantürkoğlu “Kendine İyi Bak” şarkısını yorumlarken, müzisyen Elif Kaya “Hep Sonradan” eserini seslendirdi. Serhat Turunç ise Kent Ozanları ile yaptıkları ilk albümden “Güllerin İçinde” adlı parçayı yorumladı.
Gazeteci şair Arslan Güven, Ahmet Kaya’nın Trafalgar Meydanı’nda çekilen ikonik fotoğrafının hikayesini şiirsel bir anlatımla izleyicilerle paylaştı.
Konserin sonunda, tüm sanatçılar Ahmet Kaya’nın kendi sesiyle birlikte “Siz Yanmayın” şarkısını seslendirerek duygusal bir final gerçekleştirdiler.
