Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) kurucusu Sedat Simavi’nin anısına düzenlenen ve bu yıl 49. kez sahiplerini bulan Sedat Simavi Ödülleri’nin 2025 yılı kazananları açıklandı. Gazetecilik, televizyon, radyo, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında verilen ödüller, jüri değerlendirmeleri sonucunda belirlendi.
Gazetecilik ödülüne, Tolga Şardan, T24 internet haber sitesinde yayımlanan “Dorukhan Büyükışık cinayeti dosyası” başlıklı haber dizisiyle layık görüldü. Erdoğan Yapık ise Sabah Gazetesi’nde çıkan “Bit pazarında vahşet” başlıklı haberiyle gazetecilik alanında övgüye değer bulundu.
Radyo kategorisinde, Kerem Ali Boyla ve Yaz Güvendi, NTV Radyo’da yayınlanan “Şehir Kuşçuları: Leylekler” adlı programlarıyla ödüle değer görüldü. Zeynepgül Alp ise NTV Radyo’daki “Pencere: Dünya Radyo Gününde Hataylı Radyocular Anlatıyor” programıyla radyo alanında övgü aldı.
Televizyon haber ödülü, Halil Sadri Yılmaz ve Kazım Gökçe’ye, NOW TV’de yayımlanan “Devletin Matbaasında Gri Pasaport Skandalı” ve “Gri Pasaport Skandalında Tutuklu Kalmadı” haberleri dolayısıyla verildi. Aynı kategoride Yeşim Karacaoğlu ve Serhat Yağmur, NOW TV’deki “Sen Beni Dolduruşa mı Getirmek İstiyorsun?” haberiyle övgüye layık görüldü. Belgesel ödülünü ise Zümrüt Sönmez, TRT 2’de yayınlanan TRT World yapımı “Zeytin Ağacının Altında” adlı belgeseliyle kazandı.
Karikatür alanında Metin Üstündağ, Leman Dergisi’nde yayımlanan “Pazar Sevişgenleri” adlı bant karikatürüyle ödüle layık görüldü. Edebiyat ödülü İnci Aral’ın “Verda’nın Ölümü” adlı romanına verildi.
Sosyal Bilimler ödülüne Dr. Zafer Yılmaz, “Sağın Kasveti: Otoriter Liderler ve Çalınan İsyan” adlı eseriyle değer bulunurken, Doç. Dr. Halil Özcan “İsmet Toto (1905-1937) Atatürk Hayranı Bir Arnavut Gencin Dünyası” adlı çalışmasıyla övgüye değer görüldü.
Fen Bilimleri ödülü Doç. Dr. Mehmet Yağmurcukardeş’in “Tek Katmanlı HfTe5’in Anizotropik Yapısal, Titreşimsel, Elektronik, Optik ve Elastik Özellikleri: Bir Ab Initio Çalışma” başlıklı çalışmasına verildi. Sağlık Bilimleri ödülünü ise Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Çoklu Verici Değişimlerinin Boyut Uyumsuzluğunda Artan Rolü: İlk İki 5’li ve İlk 6’lı Çapraz Karaciğer Nakilleri” başlıklı çalışmasıyla kazandı.
Spor ödülü, “Avrupa Cimnastik Şampiyonu” olan Adem Asil’e verilirken, Defne Kurt “Dünya Para Yüzme Şampiyonu” olması nedeniyle spor alanında övgüye değer bulundu. Ödül töreninin yeri ve tarihi ilerleyen günlerde duyurulacak.
