Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Kültür

    ‘İlelebet Gazi’ Belgeseli Beyaz Perdeye Geliyor

    Pelin YılmazPelin Yılmaz24 Haziran 2026
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Gazi Koşusu, 1927 yılında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan ve o günden bu yana aralıksız olarak düzenlenen Türkiye’nin en eski ve en prestijli at yarışı organizasyonu, şimdi büyük bir belgesel projesiyle ekranlara taşınıyor. Hipodrom.com’un sponsorluğunda, yönetmen Vakkas Aksu’nun “İlelebet Gazi” adlı yapımı, TAY TV’de yayınlanarak bu asırlık geleneği izleyiciyle buluşturuyor.

    Belgeselin temel amacı, sadece bir spor etkinliğinin tarihini anlatmak değil; aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllardan günümüze uzanan toplumsal hafızayı da incelemek. Konsept ve içerik danışmanlığını Hakan Cantınaz üstlenirken, yapım Atatürk döneminde, Soyadı Kanunu’nun henüz yürürlüğe girmediği bir zamanda başlayan Gazi Koşusu’nun, İkinci Dünya Savaşı, askeri darbeler ve küresel pandemi gibi dönüm noktalarındaki etkilerini ele alıyor. “Bir yarış, bir milletin hafızasında yüz yıl boyunca nasıl yaşayabilir?” sorusuna yanıt arayan film, insan‑at ilişkisinin köklü bağını uzman görüşleriyle derinleştiriyor.

    Yapım, Cumhuriyet tarihinin tanıklarından ve at yarışının efsane isimlerinden oluşan bir kadroyla zenginleştirildi. İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, Celal Bayar’ın torunu Akile Gürsoy, ilk Gazi Koşusu’nun 1927 yılındaki kazananı Ali Muhittin Hacıbekir’in torunu Nazlı İmre gibi isimler anılarını paylaşıyor. Pistlerin unutulmaz şampiyonu Bold Pilot’ın sahibi Atman Ailesi’den Lale Atman, sekiz kez birincilik elde eden jokey Ahmet Çelik, “İmparator” lakaplı Süleyman Akdı ve şampiyon jokey Selim Kaya da kendi deneyimlerini anlatıyor. Modacı Arzu Kaprol ve at sahibi oyuncu Emre Karayel, Gazi’ye olan tutku ve bakış açılarını izleyicilere aktarıyor.

    Görüntü yönetmenliğini Mustafa Gözüm, kurgu işini ise Melik Külekçi üstlenerek, nadir arşiv görüntüleri ve pistin içinden alınan özel çekimlerle izleyiciyi o anların atmosferine taşıyor. Fotoğraf sanatçısı Kadir Çivici ve yarışçılık araştırmacısı Reşat Köstem’in katkılarıyla belgesel, tarihsel fotoğrafların ve derinlemesine analizlerin buluşması niteliğinde. İlk gösterimi 22 Haziran Pazartesi akşamı TAY TV’de gerçekleşen çalışmanın, haftanın diğer günlerinde de yayınlanacağı duyuruldu. Salı ve Çarşamba günleri saat 10.00’da, Cuma 09.00’da ve hafta sonu Cumartesi‑Pazar sabahları 09.30’da TAY TV izleyicileriyle buluşacak. Bu eşsiz kültürel miras, Gazi Koşusu tutkunları ve tarih meraklıları için kaçırılmaması gereken bir fırsat sunuyor.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

    CD’ler Geri mi Dönüyor? %50 Satışlar Arttı

    7 Eylül 2026

    Hogwarts’a dönüş başlıyor: Harry Potter dizisinden ikinci resmi teaser yayınlandı

    3 Eylül 2026

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    20 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Georgi Gospodinov’a 2026 Jean Monnet Avrupa Edebiyat Ödülü

    iPhone DUO Tanıtıldı! Türkiye’de Almak İçin Servet Gerekiyor!

    2026 Nobel Edebiyat Ödülü için adaylar kimler?

    Akademisyenlerin YouTube faaliyetlerine yasak!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Georgi Gospodinov’a 2026 Jean Monnet Avrupa Edebiyat Ödülü

    2026 Nobel Edebiyat Ödülü için adaylar kimler?

    Kitap üretiminde düşüş sürüyor: İlk 8 ayda 265 milyon kitap basıldı

    Can Yayınları’nın Eylül Seçkisinde Veronesi’den Cixous’ya Beş Yeni Kitap

    iPhone DUO Tanıtıldı! Türkiye’de Almak İçin Servet Gerekiyor!

    Akademisyenlerin YouTube faaliyetlerine yasak!

    GTA 6 İçin Türkçe Dil Desteği İddiası Gündemde

    iPhone 18 Pro Renk Seçenekleri Sızdırıldı

    CD’ler Geri mi Dönüyor? %50 Satışlar Arttı

    Hogwarts’a dönüş başlıyor: Harry Potter dizisinden ikinci resmi teaser yayınlandı

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz