Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Kültür

    CI Başkanı Güreli’den Sanatta KDV Çağrısı: Vergi Sistemi

    Pelin YılmazPelin Yılmaz9 Nisan 2026
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Contemporary Istanbul (CI) bünyesinde düzenlenen CI Bloom’un beşinci edisyonu, 16-19 Nisan tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. Etkinliğin ön gösterimi 15 Nisan’da yapılacak. Ziyaret saatleri 15 Nisan için 15.00-20.00, 16-18 Nisan için 11.00-20.00 ve 19 Nisan için 11.00-19.00 olarak belirlendi. Yükseköğretim öğrencileri, 16-17 Nisan tarihlerinde 17.00-20.00 saatleri arasında geçerli öğrenci kimliklerini ibraz ederek fuara ücretsiz giriş hakkı kazanabilecek. Bu uygulama günlük 500 kişiyle sınırlı olup, davetiyeler Biletix üzerinden temin edilebilecek.

    Basın toplantısında konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve kurucusu Ali Güreli, sanat piyasasının değer hiyerarşisinden çok, erişim ve keşif dinamikleri üzerinden yeniden şekillendiğini ve yeni koleksiyoner profillerinin bu dönüşüme hız kattığını belirtti. Ortadoğu’daki gerilimin sanat piyasasını olumsuz etkilediğini vurgulayan Güreli, Art Dubai gibi etkinliklerin ertelenmesini örnek gösterdi. Ancak bu durumun Türkiye’deki sanat piyasasında “negatif bir uzantı” yaratmadığını sözlerine ekledi.

    Güreli, sanat alanındaki vergilendirme sistemine de değinerek, kültür ve sanattaki Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 1, hatta yüzde sıfır olması gerektiğini savundu. Hong Kong’da çağdaş sanatta verginin sıfır olduğunu, Ortadoğu’da ise yüzde 5 seviyesinde olduğunu hatırlatarak, Türkiye’deki yüzde 20’lik KDV oranının bu bölgelerle kıyaslandığında yüksek olduğunu ifade etti. İsviçre’yi sanat depolama merkezi olarak gösteren Güreli, büyük sanat eserlerinin el değiştirmesi sırasında vergi ödenmemesinin, sanat piyasasını motive eden önemli bir faktör olduğunu belirtti. Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla dünyanın sanatının depolandığı bir merkez haline gelebileceğini ve bunun büyük bir ekonomik değer yaratma potansiyeli taşıdığını dile getirdi.

    Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve kurucu ortağı Rabia Bakıcı Güreli de Türkiye’de çağdaş sanatın gelişiminin önündeki en büyük engellerden birinin sanat eserlerine uygulanan yüksek KDV oranları ve kurumların sanat alımlarının vergisel teşvik eksikliği olduğunu vurguladı. Avrupa’da ortalama yüzde 5-6 olan KDV oranının Türkiye’de yüzde 20 olmasının koleksiyonerliği, kurumsal koleksiyonları ve sanatçı üretimini kısıtladığını belirtti. Sanatçı teslimlerinde ve ikinci el satışlarda KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi ve kurumların sanat eserlerini amortismana tabi varlık olarak değerlendirebilmesinin, sanat piyasasını derinleştireceğini ve yaratıcı ekonomiyi büyüteceğini ifade etti.

    Kamusal alanda sanat konusuna da değinen Ali Güreli, sponsorlar arasında İBB’nin bulunduğunu ancak Feshane gibi mekanların sanat fuarı için uygun bulunmadığını dile getirdi. İstanbul’un kamusal alanda sanat açısından yetersiz bir metropol olduğunu savunan Güreli, çeşitli meydanlara sanat eserleri yerleştirilmesi önerilerini ilettiklerini, ancak eserlerin korunması gibi meselelerin gündeme geldiğini belirtti. Feshane’nin açılışında yaşanan olayları örnek gösterdi ve Ekrem İmamoğlu ile görüşmelerin bazı projeler konusunda sekteye uğradığını aktardı. Tersane İstanbul’un kullanımıyla ilgili eleştirilere ise yanıt vermedi.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    20 Ağustos 2026

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    18 Ağustos 2026

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    14 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Savaşın Edebiyatla Kesişiminde Beş Kitaplık Okuma Rotası

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Minimal Phone 2 tanıtıldı: Fiziksel klavyeli telefonlar dönüyor!

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz