Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Kültür

    İBB Tiyatroları ‘Sevgili Yelena Sergeyevna’yı sahneliyor

    Pelin YılmazPelin Yılmaz16 Mart 2026
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Ekim Devrimi’nin ardından, yeni bir toplum inşasının temel taşlarından biri olarak “yeni insan” ideali Sovyetler Birliği’nin hedefleri arasında yer alıyordu. Bu tanımlama, sonradan alaycı bir ifadeyle “Homo Sovieticus” olarak anılan kavramdan ziyade, ilerlemeci, gerçekçi, akılcı, üretime odaklı, adanmış ve feodal ile kapitalist etkilerden arınmış bir birey tasvirini içeriyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen “Sevgili Yelena Sergeyevna” adlı oyunun başkarakteri Yelena Sergeyevna da bu Sovyet insanı idealini temsil eden bir figür olarak karşımıza çıkıyor.

    Oyun, Sovyetler Birliği’nin çöküşünü hazırlayan Mihail Gorbaçov’un Perestroyka politikalarının hemen öncesinde, 1979 yılında Lyudmila Razumovskaya tarafından Kültür Bakanlığı’nın isteği üzerine “sorunlu gençler” temasıyla kaleme alındı. Ancak, “Sovyet gençliğinin bu tür sorunlara sahip olmadığı” gerekçesiyle başlangıçta reddedildi. Buna rağmen, 1981’de Talinn ve ardından Moskova’daki Lenkom Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluştu. 1983’te yasaklanan eser, Perestroyka dönemiyle birlikte yeniden sahnelere dönerek önemini kanıtladı.

    Eserin özünde, idealist ve ilkeli bir matematik öğretmeni olan Yelena Sergeyevna’nın yaşamına odaklanılıyor. Annesiyle birlikte mütevazı bir evde yaşayan öğretmenin doğum gününde kapısını çalan öğrenciler, ellerinde çiçekler ve hediyelerle belirirler. Başlangıçta oldukça sıcak ve samimi görünen bu kutlama gecesi, ilerleyen saatlerde gerilimli ve karanlık bir “kötülüğün” su yüzüne çıkmasıyla beklenmedik bir yöne sapar.

    Matematik dersinden düşük not alan Lalya, Volodya, Pacha ve Vitya adlı dört öğrenci, yükseköğretime geçişte karşılaştıkları engeli aşmak istemektedirler. Bu pahalı hediyeler, çiçekler ve yüzeysel sevgi gösterileri aslında bir çürümenin ilk işaretleridir. Öğrencilerin gerçek amacı, sınav kağıtlarının bulunduğu kasanın anahtarını ele geçirmek ve kendi düşük notlu kağıtlarını değiştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için Volodya’nın babasının bağlantılarının, Yelena Sergeyevna’nın annesinin rahatsızlığı üzerinden kullanılması kozu ortaya atılır. Ancak Yelena Sergeyevna gibi ilkelere bağlı, dürüst bir öğretmen için bu istek asla kabul edilemezdir. Sergeyevna direnişe geçerken, Volodya önderliğindeki gençler değerler sistemini yıkıma uğratarak her türlü kötülüğe kapı aralar ve sınırları zorlarlar. Volodya, baştan beri Sergeyevna’nın direnişinin bir noktada biteceğine inanır ve haklı çıkar. Ancak tam o anda her şey sona erer: Anahtar sahipsiz kalır. Oyun, eğitim sistemindeki rekabetin gençleri nasıl yozlaştırabildiğini, aklın, mantığın ve vicdanın kişisel hırslar karşısında ne kadar etkisiz kalabildiğini çarpıcı bir biçimde sergiler.

    Oyunun tanıtım kitapçığında yönetmen Bora Seçkin, “Sorular bu defa doğru şıkkı aramıyor, yanlışı tespit mesele… Uyarı; yanlışlar görmezden gelinirse bireysel ve toplumsal çürüme normalleşir ve kötülük çoğalır…” sözleriyle eserin temel mesajını vurgular. Razumovskaya, Sovyet toplumunun bağrından filizlenen bu sorunu görmüş ve “çürüyor ve kötüleşiyoruz” diyerek içtenlikle bir uyarıda bulunmuştur. Çözüm olarak ise ilerlemeci, gerçekçi, akılcı, üretim odaklı, adanmış, feodaliteden ve kapitalizmden uzak, değerlerinden kopmayan bir toplumu işaret etmiştir.

    Dramaturjisi Hande Ören tarafından yapılan, dekor ve kostüm tasarımı Almila Altunsoy’a, ışık tasarımı Özcan Çelik’e, efekt tasarımı Emrah Can Yaylı’ya ait olan bu yapımda Ayşecan Tatari, Cihat Faruk Sevindik, Direnç Dedeoğlu, Elyesa Çağlar Evkaya ve Hazal Uprak rol alıyor. Işık ve dekor tasarımının gerçekçi yaklaşımı, izleyicilere 1980’lerin Sovyetler Birliği’nden bir kesiti adeta canlı olarak izledikleri hissini veriyor. Yönetmen Bora Seçkin’in, 1991 yılında Kenter Tiyatrosu’nda sahnelenen “Sevgili Yelena Sergeyevna” oyununda “Pacha” karakterini canlandırdığı da dikkat çekici bir detay.

    Oyun, 21 Mart’ta saat 15.00 ve 20.00’de Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür Sanat Merkezi Rasim Öztekin Sahnesi’nde sanatseverlerle yeniden buluşacak.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    20 Ağustos 2026

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    18 Ağustos 2026

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    14 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Savaşın Edebiyatla Kesişiminde Beş Kitaplık Okuma Rotası

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Minimal Phone 2 tanıtıldı: Fiziksel klavyeli telefonlar dönüyor!

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz