Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Haber

    Nâzım Hikmet, Ölümünün 62. Yılında Türkiye ve Dünyada Anılıyor

    Türk edebiyatının evrensel sesi, şair Nâzım Hikmet, ölümünün 62. yılında yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.
    Edebi BültenEdebi Bülten5 Haziran 2025
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Rusya’dan Türkiye’ye uzanan anma programlarında şiirler okundu, müzikler seslendirildi, sergiler açıldı.

    Moskova’da Duygu Dolu Tören

    Büyük şairin mezarının bulunduğu Moskova’daki Novodeviçi Mezarlığı’nda düzenlenen tören, anlamlı anlara sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği’nin himayesinde, Rus-Türk İş İnsanları Birliği ve Moskova Nâzım Hikmet Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen törende, katılımcılar Nâzım Hikmet’in dizelerini seslendirerek şairin hatırasını andı. Törenin onur konuğu sanatçı Zülfü Livaneli, yaptığı konuşmada Nâzım Hikmet’in Türkçeye ve insanlığa yaptığı katkılara dikkat çekti. Livaneli, “Dili, Yunus Emre’den bugüne taşıdı. O, Türkçeyi evrenselleştirdi” dedi ve şairin umuda dair dizeleriyle konuşmasını noktaladı: “Ben hapisten çıkmışım… Ve dünya güzeldi.”

    Türkiye’nin Dört Bir Yanında Nâzım’a Saygı

    Nâzım Hikmet’in anısına Türkiye’nin farklı kentlerinde de kapsamlı etkinlikler düzenlendi:

    • Bursa’da Çok Sesli Yolculuk: Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindeki “Nâzım Hikmet ile Çoksesli Yolculuk” programında üç farklı koro sahne aldı. Etkinlikte çağdaş bestecilerin Nâzım şiirlerinden esinlenerek bestelediği eserler dinleyicilerle buluştu.
    • İzmir’de Kuvayi Milliye Sahnesi: İzmir Şehir Tiyatroları, şairin ulusal mücadeleyi anlattığı “Kuvayi Milliye Destanı”nı dinleti formatında sahneledi. İsmet İnönü Sahnesi’nde gerçekleştirilen gösteriyi Harun Özer yönetti.
    • Nilüfer’de Anma Gecesi: Nilüfer Belediyesi ile Kent Konseyi tarafından organize edilen “Memleket Toprağındadır Kökü: Nâzım Anması” etkinliğinde şiir dinletileri ve söyleşiler düzenlendi. Gecede, “Bilinmeyen Yönleriyle Nâzım Hikmet” başlıklı bir panel de yer aldı.
    • Manavgat’ta Müzikli Gösteri: “Nâzım’ın Rüyası” isimli sahne gösterisi, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Manavgat’ta sergilendi. Gösteride şairin yaşamı, şiirleri ve mücadelesi müzik ve anlatı eşliğinde izleyiciye aktarıldı.
    • Dikili’de Şiir Gecesi: Dikili Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı “Nâzım Hikmet’in İzinde” başlıklı gecede, şairin memleket özlemi ve yaşama sevgisini anlatan şiirleri seslendirildi.
    • Bornova’da Açık Hava Konseri: “Mavi Gözlü Dev’e Saygıyla” başlığıyla düzenlenen etkinlikte Grup İlyada sahne aldı. Katılımcılar, “Karlı Kayın Ormanı”, “Güzel Günler Göreceğiz” ve “Ceviz Ağacı” gibi eserleri hep birlikte söyledi.

    İstanbul’da “Ortak Hayal” Sergisi

    İstanbul’daki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde, şairin ölüm yıldönümü kapsamında “Ortak Hayal” isimli bir sergi açıldı. Sergide Nâzım’ın çağdaşı olan sanatçılarla ilişkisine odaklanan resim, karikatür, metin ve belgeler yer alıyor. Sergi, yaz sonuna kadar ziyarete açık olacak.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Edebi Bülten
    • Website

    Güncel edebiyat haberleri, kitap incelemeleri ve kültür sanat paylaşımları sunuyoruz.

    GÖZ ATIN

    Georgi Gospodinov’a 2026 Jean Monnet Avrupa Edebiyat Ödülü

    10 Eylül 2026

    2026 Nobel Edebiyat Ödülü için adaylar kimler?

    9 Eylül 2026

    Kitap üretiminde düşüş sürüyor: İlk 8 ayda 265 milyon kitap basıldı

    8 Eylül 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Georgi Gospodinov’a 2026 Jean Monnet Avrupa Edebiyat Ödülü

    iPhone DUO Tanıtıldı! Türkiye’de Almak İçin Servet Gerekiyor!

    2026 Nobel Edebiyat Ödülü için adaylar kimler?

    Akademisyenlerin YouTube faaliyetlerine yasak!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Georgi Gospodinov’a 2026 Jean Monnet Avrupa Edebiyat Ödülü

    2026 Nobel Edebiyat Ödülü için adaylar kimler?

    Kitap üretiminde düşüş sürüyor: İlk 8 ayda 265 milyon kitap basıldı

    Can Yayınları’nın Eylül Seçkisinde Veronesi’den Cixous’ya Beş Yeni Kitap

    iPhone DUO Tanıtıldı! Türkiye’de Almak İçin Servet Gerekiyor!

    Akademisyenlerin YouTube faaliyetlerine yasak!

    GTA 6 İçin Türkçe Dil Desteği İddiası Gündemde

    iPhone 18 Pro Renk Seçenekleri Sızdırıldı

    CD’ler Geri mi Dönüyor? %50 Satışlar Arttı

    Hogwarts’a dönüş başlıyor: Harry Potter dizisinden ikinci resmi teaser yayınlandı

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz